Rok 2024 bude rokem bohatým na velké sportovní události. Fanoušci se mohou těšit na Olympijské hry v Paříži, ME ve fotbale v Německu, MS v hokeji V Praze a Ostravě, MS v biatlonu v Novém městě na Moravě a na mnoho dalších super sportovních zážitků. Pro nás, bašťanské fotbalisty, byl „podobným" super sportovním rokem rok 2023, kdy jsme jsme oslavili 85. narozeniny a oslavy to byly famózní.

V rámci zimní přípravy naši muži nastartovali neuvěřitelné jarní fotbalové šílenství, když po 40 letech vyhráli okresní pohár a postoupili do krajské fáze turnaje. V květnu si zahráli proti týmu z krajského přeboru, Petřvaldu na Moravě. O pár dní později naše dvě fotbalové hřiště poprvé v historii přivítaly obecní slavnosti v čele se slavnou Amforou. Internacionálové Bašky tak měli možnost vyzkoušet své kvality proti slavným fotbalistům československé kopané a nejmenším fotbalistům jsme uspořádali povedený narozeninový turnaj. V ten den se toho událo opravdu hodně. Rok 2023 se do historie klubu nesmazatelně zapsal i díky rekordním 8 týmům, které jsme zapsali do registrovaných soutěží. Nebývalý entuziazmus a poctivá práce přivedla do našich fotbalových řad historicky největší počet mladých fotbalistů. Nadstandardní vztahy s rodiči malých fotbalistů pomohly uspořádat jarní brigádu, která zušlechtila náš areál před sezónou. Navíc, na závěr roku mladá nastupující generace úspěšně vkročila do Krajské zimní ligy. Pomyslnou třešničkou na dortu pak byla neuvěřitelná porce fotbalových hitparád v podání tradičního Silvestrovského fotbálku.

Milým překvapením byla účast malých fotbalistů z řad žáků a přípravky, kteří se nebáli zahrát si s dospělými. Abychom vyrovnali síly, tak někteří aktivní fotbalisté museli pro tento zápas „přestoupit" ke starším. Rozdělení na staré a mladé proto bylo letos trochu komplikovanější, ale o to zajímavější.

V úvodní čtvrthodince mladíci sršeli energií. Vavříkova tečovaná střela znamenala první gól do sítě starších. Na něj navázala branka Kuby Křenka, jehož sražený centr skončil v brance staříků. Třetí pohromou byl špatný odkop brankáře, který potrestal mladík David Frišauf přesnou střelou k tyčce. 3:0 a jeden by řekl hotovo. Ale to (ne)znáte naše staříky. Možná potřebovali utřepat nějaké to cukroví než se vrhli do protiútoku. K tomu zavelel legendární Bob Marinov. Dlouhý centr ramenem posunul za obranu na Aleše Lednického, který snížil na 3:1. Chvíli na to David Adámek levou nohou zavěsil do šibenice a rázem to bylo již jen o gól. Na mladé trochu dopadla deka. Vlastně pořádná peřina :-) Špatnou rozehrávku obrany vystihl agilní Bob a po krátkém nájezdu vyrovnal na 3:3. Studenou sprchu do šatny dokonal průnikem Petr Mroviec, který si z obrany mladých udělal kuželky a zkušeně k tyči zavěsil a otočil prozatímní vývoj na poločasový stav 3:4 pro starší.

Mladí se však nevzdali. Nejspíš za jejich oživení mohlo přestávkové doplňování vysoce energických potravin. Hned v úvodu, po nekoncentrované rozehrávce v obraně starých, si míč našel Kuba Křenek a technickou střelou k tyči vyrovnal na 4:4. Pár minut na to se k míči dostal Boris Zsigmond ze starší přípravky a přízemní střelou, po které se natahoval Lukáš Koval v bráně jako Saxana, vrátil mladým vedení 5:4. Odpověď přišla bleskurychle. Neuběhla ani minuta a nedorozumění mladých využil Peťa Mroviec, který do prázdné branky opět srovnal stav. Po hezké středové akci a několika narážečkách se k zakončení následně dostal David Adámek a miska vah se opět naklonila na stranu straších. 5:6. Jen o dvě minuty později si svůj cíl našla další krásná střela k tyči. Omlouvám se, nezaregistroval jsem střelce, takovou uklizenou střelu nikdo nečekal, ani já :-D. Nicméně staříci odskočili na 5:7. Poslední branku utkání vstřelil opět David Adámek, který tak stanovil konečný účet 5:8 ve prospěch staříků.

13 branek, krásné fotbalové momenty, nové tváře na hřišti, ale i spousta přání mezi fanoušky a hráči. To vše nabídl poslední zápas v Bašce v roce 2023. Pozápasová zelňačka a koláče od pana Gabriše nás ještě dlouhých pár minut držela v klubovně a mohli jsme tak debatovat, co nás asi čeká v tom následujícím roce?!

Pevně věřím, že tato krásná hra nám přinese další a další krásné zážitky. A proto bych rád touto cestou poděkoval všem dobrým lidem, kterým není fotbal v Bašce lhostejný, že ten rok 2024 bude pro ně a jejich blízké rokem úspěšným, povzbudivým, sportovně aktivním a v neposlední řadě rokem ve zdravém duchu.

Fotbal 2023 12

Horní řada zleva: David Vrabel st., Jakub Pavlík, Lukáš Vrška, Jakub Křenek, Matěj Křenek, Filip Žilavý, Tomáš Horňák, Aleš Lednický, Bohdan Marinov, Lukáš Koval, Jiří Mroviec, Petr Mroviec

Spodní řada zleva: Boris Pánek, David Frišauf, Adam Gonek, Boris Zsigmond, David Vrabel ml., František Boháč, Martin Boháč, Lukáš Vavřík, David Adámek, Tomáš Podžorný, Tomáš Boháč (rozhodčí zápasu), Pavel Tománek, Jan Šponiar

Autor článku: Tomáš Boháč
Autor fotografií: Libor Blahut