V sobotu 24. 6. 2023 všichni šachuchtiví hráči zamířili do Kulturního domu v Bašce, kde se konal turnaj v rapid šachu: O pohár starosty obce – Memoriál Karla Kovala.

Přestože předběžný seznam přihlášených atakoval číslo 115, prezentovalo se nakonec 101 hráčů. I to byl počet velmi úctyhodný. Ti, co nedorazili, mohou litovat. Prostorný a krásný sál podtrhl výborný dojem z pravé šachové atmosféry.

2023 sachovy turnaj 001
Hrací sál v Kulturním domě Baška

Na úvod turnaje přišli uvítat a popřát hodně štěstí všem hráčům pan starosta obce Baška Ing. Tomáš Břežek a vnuk pana Kovala Pavel. Zároveň oba zavzpomínali na Karla Kovala, který byl dlouholetým členem Beskydské šachové školy a v roce 2021 se dožil krásných sta let.

2023 sachovy turnaj 002
Pavel Koval, Ing. Tomáš Břežek, Ing. Petr Záruba

Turnaj sice začal s drobným zpožděním, ale díky svižnému tempu hráčů, kteří nezapomínali hlásit výsledky dosažené na šachovnicích a stejně dobré práci organizátorů, se toto zpoždění podařilo dohnat a vyhlášení proběhlo tak, jak bylo plánováno.

Turnaj vyhrál FM Petr Gnojek z Beskydské šachové školy, který ani jednou nepoznal hořkost porážky. Druhé místo vybojoval FM František Vrána z ŠK Staré Město. Cenu za třetí místo si pak odnesl Petr Kapusta z TJ Vlčnov.

2023 sachovy turnaj 004
Nejlepší 3 hráči v absolutním pořadí: Zleva 2. František Vrána, 1. Petr Gnojek, 3. Kapusta Petr

2023 sachovy turnaj 005
Nejlepších 8 hráčů v absolutním pořadí: Z leva 8. Jaromír Osina, 7. Jaroslav Čempel, 5. Roman Mrázek, 2. František Vrána, 1. Petr Gnojek, 3. Petr Kapusta, 4. Jakub Rabatin, 6. Richard Kudla

Vyhlašovaly se také speciální ceny. Vítězem mezi seniory se stal FM František Vrána. Nejlepší seniorkou se pak stala jeho manželka Zdeňka Vránová. V kategorii juniorů finanční cenu získal první FM Petr Gnojek a v kategorii juniorek Pavlína Dudová.

2023 sachovy turnaj 006
Nejlepší junioři a senioři: Zleva Petr Gnojek, Pavlína Dudová, Zdeňka Vránová, František Vrána

V kategorii chlapců do 16 let pohár pro vítěze získal Jaromír Osina. Vítězství v kategoriích do 14, 12 a také 10 let získal letos desetiletý Vojtěch Velím. Mezi dívkami v kategorii do 16, 14 a 12 let vyhrála Veronika Vančáková. V kategorii do 10 let byla nejlepší Iris Hamerníková.

2023 sachovy turnaj 007
Ocenění v mládežnických kategoriích: Zleva Iris Hamerníková, Veronika Vančáková, Jaromír Osina, Vojtěch Velím

Protože turnaj byl zároveň Okresním přeborem Frýdku-Místku, byli vyhlášeni okresní přeborníci. V mužské části se okresním přeborníkem stal absolutní vítěz Petr Gnojek a mezi ženami byla nejlepší Pavlína Dudová.

2023 sachovy turnaj 008
Medailisté Okresního přeboru: Zleva 3. Jaromír Osina, 1. Petr Gnojek, 2. Jakub Rabatin

Turnaj probíhal v přátelské atmosféře a rozhodčí nemusel řešit žádné spory kromě běžných nemožných tahů. Věříme, že stejně tak si šachovou sobotu užili všichni hráči a hráčky, kteří už se těší na další turnaj. Kulturní dům v Bašce se jako místo pro pořádání takových akcí více než osvědčil.

Na závěr patří poděkování obci Baška za poskytnutí prostor a zakoupení pohárů pro turnaj.

Kompletní výsledky je možné si prohlédnout na tomto odkaze.

Fotogalerie: O pohár starosty Bašky - Memoriál Karla Kovala