GulášFest Baška

Areál přehrady Baška se poslední srpnovou sobotu - 26. srpna - promění ve velkou polní kuchyni. Celkem 25 kuchařských týmu zde bude soutěžit již v 7. ročníku GulášFestu.

Jednotlivé týmy mají za cíl uvařit jakýkoliv kotlíkových guláš a ten mít hotový přesně v 16 hodin. Pak již zasedne odborná porota a bude hodnotit jejich chuť, a to zcela anonymně. Na své si však přijdou i návštěvníci GulášFestu. Ti budou mít možnost si zakoupit hlasovací kartu a zapojit se tak do diváckého hlasování – guláš za guláš obodovat známkami jako ve škole.

Chuť ale není to jediné, co porota bude hodnotit. Již od ranních hodin bude kontrolovat přípravu, postupy ve vaření guláše a vůbec celkový dojem týmu.

Týmy musí vše provádět na místě, tzn. i např. loupání a krájení cibule, masa, uvaření vývaru apod. Některé týmy, aby vše stihly, začínají vařit již od brzkých ranních hodin. Načasování však je velmi důležité, pokud začnou moc brzy, budou mít maso v 16 hodin rozvařené, nebo pokud začnou pozdě, může se stát, že odborná porota bude zkoušet nedovařený guláš,” informovala spoluorganizátorka Hanka Poledníková. 

Vítězný tým obdrží pak dárky partnerů a putovní pohár GulášFestu. Zvlášť ohodnocen bude tým, který nejvíce uspěl u diváků. Výsledky z diváckého hlasování jsou také připočteny do celkového hodnocení.

Návštěvníci mohou přijít týmy sledovat v jejich kulinářských počinech již od brzkých hodin. Jednotlivé týmy si připravily pro ně i nesoutěžní guláše nebo jiné občerstvení, které uvařily den dopředu, takže hlady na přehradě v době oběda nikdo neumře. K dispozici budou pro děti nafukovací atrakce a trampolíny, pískování obrázků, dočasné tetování nebo malování na obličej a večer po vyhlášení vítězů bude pokračovat taneční zábava s DJ Tomem.

Vstup na GulášFest je zdarma.