Moravskoslezská Sinfonietta

Obec Baška a Moravskoslezská Sinfonietta za podpory Moravskoslezského kraje pořádá open-air koncert Letní koncert filmové a populární hudby, který proběhne v sobotu 24. června 2017 od 19hod na parkovišti pod přehradou Baška.

Chceme lidem představit symfonický orchestr, který nehraje jen vážnou hudbu, ale tím, že zahraje známé filmové melodie, zaujmeme snad i mladé lidi“, řekl organizátor akce David Blahut, za kulturu obce Baška.

V rámci dvouhodinového koncertu pod otevřeným nebem zazní v podání 50 členného orchestru a v některých písních i za doprovodu cca 120 sboristů jak dětského tak dospělého 17 známých melodií z filmu nebo populárních hitů, např. Sám doma, Profesionál, James Bond, Pán prstenů, Avatar, Madagaskar, Abba, …

Vystoupí však také nedávní vítězové soutěže Talent Ostrava 2017 např. absolutní vítěz Miroslav Macáš, který zazpívá hit od Aerosmith – I don’t want to miss a thing, na který my jak orchestr se nejvíce těšíme“, dodal Jan Soukup, jednatel Moravskoslezské Sinfoniety.

Mezi dalšími hosty jsou i finalistky Talent Ostrava 2017 – Ema Marchewková a Klára Medvecká. Mezi sbory se představí Chorus Ostrava, Smíšený pěvecký sbor Gymnázia Orlová, Meandry ZUŠ B. Martinů Havířov. Dirigentem letního koncertu bude Ondřej Packan.

Moravskoslezská Sinfonieta hraje již 6 sezónu. Myšlenka symfonického orchestru vznikla již v roce 2010. Zároveň je také jedinou orchestrální akademií na Severní Moravě. Veškeré zázemí poskytuje malebná obec Řepiště. Tato organizace nabízí široké uplatnění studentům a absolventům konzervatoří či základních uměleckých škol. Poskytuje možnost sebe zdokonalení a profesní praxe v tomto tělese. Tato akademie se snaží v průběhu roku vzdělávat v orchestrální praxi hráče z celé České republiky a Slovenska. Dokládá to i fakt, že hráči dojíždí z Prahy, Brna, Pardubic, Kroměříže, Bratislavy a Žiliny.

Uspořádat takový koncert, který bude zároveň k sezení, není jednoduché, musíme postavit obrovské podium pro 150 členů, zároveň zázemí, kde se mohou převléknout. Zajišťujeme i křesla, která v takovém množství mohou přivést jedině z Polska. Věřím, že lidé přijdou a nebudou na podium v přesile“, s úsměvem dodává David Blahut.

Celý koncert doplní projekce filmových ukázek z daných filmů na velkoplošné obrazovce přímo za orchestrem a sborem. Vstupenky na koncert jsou v předprodeji na www.baska.cz nebo na místě.

Ukázky:

https://www.youtube.com/watch?v=td-YLt7dNWs
https://www.youtube.com/watch?v=DXh7S8jISWI