Ples obce Baška

V pátek 19. ledna roku 2018 se konal v kulturním domě Společenský ples obce Bašky. Důkazem toho, že pořadatelé a organizátoři tradičního plesu dělají svou práci dobře, je, že počet hostů se každoročně zvyšoval až do toho letošního, kdy byl sál nabitý k prasknutí a vstupenky plně vyprodány.

Ples byl oficiálně zahájen paní starostkou, Irenou Babicovou, která přítomným oznámila, že výtěžek plesu půjde na výstavbu dětského hřiště na přehradě Baška a popřála všem příjemnou zábavu.

Bylo jasné, že taneční parket nebude dlouho prázdný, protože ihned po představení programu moderátory večera Davidem Blahutem a Hanou Poledníkovou následovalo předtančení, a bezprostředně po něm, za hudebního doprovodu kapely Šajtar, byl taneční parket téměř okamžitě zaplněn.

V rámci předtančení se nám představil čtvrtý pár českého reprezentačního týmu ve složení Monika Koudelová z Bašky s partnerem Lukášem Hoškem. Jak nás informoval jejich trenér a otec tanečníka zároveň, jedná se o „to nejlepší“, co je možno v současné době minimálně v rámci kraje nabídnout. V jejich provedení byly samba, rumba, cha-cha, jive a paso opravdovou podívanou na profesionální úrovni.

Dalším vystoupením v rámci večera bylo kouzelnické Duo Rascals. Přenesli jsme se s nimi do tajemného světa kouzel, magie a iluzí. V decentně zpracované choreografii programu byly zakomponovány neuvěřitelné prvky, kterým se diváci v sále marně snažili přijít na kloub. I toho vystoupení neslo punc vysoké profesionality. Dokázali nám, že čtyřnásobný titul vicemistrů republiky jim nepatří jen tak náhodou.

Po celý večer byl k dispozici bar ve vestibulu, který poctivě pomáhal plnit přání přítomných a doplňoval jim tancem pozbyté tekutiny. Taktéž nahoře na sále bylo možno zakoupit míchané nápoje v alko i nealko variantách. Hladové nasytil zase pan Kowalczyk, který měl v jídelně za pódiem v rámci večeře pro všechny připraven výběr ze dvou vynikajících jídel.

Letošní ples byl bohatší ještě o jednu novinku, a tou byl fotokoutek. V něm se mohly dámy a pánové, ale také celé skupinky, nechat zvěčnit a ihned si odnést fotografii za symbolickou cenu dotovanou obcí Baška. Někteří pojali dokumentaci spíše společensky, jiní si vytvořili za pomoci připravených rekvizit a všemožných nápisů vskutku veselou vzpomínku na tento večer.

Úderem půlnoci bylo zahájeno losování tomboly. A tady se musím trošku pozastavit. Tombola je tradičně na plese obce Baška opravdu bohatá. V nabídce je spousta elektroniky, kuchyňských spotřebičů, praktických pomůcek do domácnosti, dárkových košů s obsahem všemožného sortimentu, ale také mnoho dárkových poukázek na zboží, kulturní i sportovní aktivity, konzumaci i služby. Téměř neskutečné množství cen do ní obci Baška věnovalo několik desítek sponzorů rekrutujících se převážně z místních firem. Jsou úžasní a patří jim za to velký dík, protože dělají z tomboly opravdu bonbónek na pomyslném plesovém dortu.

Dalším nadmíru dobře zvoleným článkem večera byla kapela. Co si budeme povídat, je to stěžejní bod každého plesu. Stejně jako vloni hrála i letos po celý večer ostravská kapela Šajtar. A oni to opravdu umí. Vše, co zahráli, znělo bezvadně. Z tanečního parketu se často po doznění písničky ozýval potlesk, který nebyl jen „ze slušnosti“, ale podle jeho intenzity a bouřlivosti byl upřímný a od srdce vyjadřoval nadšení tanečníků. Mezi návštěvníky jsem zaslechla několikrát přímo slova chvály směrem k jejich výkonu.

Dlouho po půlnoci se i vytrvalci, kteří vydrželi až do této třetí hodiny ranní, snad dostatečně vytančeni a příjemně unaveni odebrali do svých domovů.

Do posledního místečka vyprodaný ples obce Baška splnil a snad i překonal očekávání všech. Nutno za něj poděkovat nejen samotným představitelům obce, ale především všem, kteří se na jeho přípravě a bezproblémovém průběhu podíleli, ať už jakýmkoliv způsobem.

Ples obce Baška (2018)
Ples obce Baška (2018)
Ples obce Baška (2018)
Ples obce Baška (2018)
Ples obce Baška (2018)
Ples obce Baška (2018)
Ples obce Baška (2018)
Ples obce Baška (2018)

Fotogalerie: Ples obce Baška (2018)
foto: David Šrubař, www.fotim-akce.cz