Ani poslední den roku 2017 se neobešel bez „výplazu“ Lachů a jejich příznivců na Monte Čupelo – vrch Čupek – též nazývaný lašským Řípem. 31.12. v pravé poledne zde vyslechlo okolo tří set shromážděných novoroční projev lašského krále Zdeni Viluše I., popřáli si vše dobré v novém roce, připili si „fajnym lašskym liguerem“ a rozešli se za další zábavou.

Za celou historii setkání občanů s lašským králem na tomto vrcholu Metylovické hůrky však nepamatujeme tak nepříznivé počasí. Ale ani toto neodradilo ty skalní Lachy, aby se na Čupek vydali. Přicházeli od Hodoňovic, Metylovic i Frýdlantu pěšky rozbahněným terénem, někteří se opírali o hole, jiní si zase sobě navzájem zajišťovali stabilitu. Mnozí přibrali své pejsky, z nichž ti menší byli opravdu k nerozeznání od hroudy bláta. I jezdci na koních se objevili, výjezd auty nebyl rovněž ojedinělý. Všechny zde ale přiváděla zvědavost, jaké poselství vznese lašský král ostatním bratrům Lachům do celého světa. Ten nejdříve zhodnotil starý rok, kdy Království lašské oslavilo 30let svého trvání, a pak se jal nastínit, co nás v tom rok 2018 čeká:

Je to rok vyznamny – hned po Novym roku buděm aji my Laši voliť českeho prezidenta. Na jaře to budě 10 rokuv od pamatne chvile, gdy byla uzavřeta Patrnerska zmluva o neutočeňu, vzajemne pomocy a uznani absolutni zvrchovanosti mezi Lachy, Valachy, Zahoraky a Moravskymi Slovakami – a to na věčne časy. Ratifikovana byla 17. květňa v moravskych Bořeticach. Za Lachy ju podpisal lašsky kral Zdeňa Viluš I., řečeny Chrabry, za Valachy – v zastupeňu krala všeckych Valachuv Boleslava I. Dobrotiveho – Franta Segrado. Byla vytyčena přesna historycka hranica, kera odděluje Lašsko od Valašska – od Bumbalky, přes Radhošť, Pindulu až za Hodslavice. Bohužel su furt iste snahy našu svrchovanosť narušovať a ludi balamuntiť! Přy tym 28. řijna se připomnime už 10tym lašsko - valašskym vyplazem na Radhošť 100 rokuv od vzniku Československeho stata. Aji vyplaz sem na Čupek budě už desaty,“ horlivě informoval lašský král své poddané.

Proto je třeba dobře sledovat připravované akce. A aby v tom roce 2018 zdrávi a silní byli, všichni pospolu si připili a Lašskou hymnu zazpívali.

Letos bylo podium pro řečníky umístěno v dolní části prostranství vrcholu Čupku, což bylo asi výborné řešení, protože všichni tak měli možnost z přilehlých stran dobře vidět na krále, jeho družinu a přítomné starosty okolních vesnic, kteří zde dorazili i se svými obecními zástavami. Nechybělo ani různorodé občerstvení, což jistě ocenili všichni promočení, zkřehlí návštěvníci. Posíleni se pak odcházeli bavit dál se svými známými, aby rozloučení se starým rokem 2017 bylo opravdu důstojné.

Výplaz na Monte Čupelo (2017)
Výplaz na Monte Čupelo (2017)
Výplaz na Monte Čupelo (2017)
Výplaz na Monte Čupelo (2017)