Milí fanoušci bašťanské kopané,

věříme, že si naplno užíváte letního období, které je za běžných okolností spojeno s fotbalovou přestávkou. Rok 2020 ale prozatím tak úplně běžný není. Nedohrané soutěže, dlouhá pauza bez balónu u nohy, bez spoluhráčů, bez fanoušků. Plně veškerá opatření pro zajištění lidského zdraví chápeme a zároveň věříme, že se naše životy budou postupně vracet do normálu. A také ty fotbalové.

Je to již nějaká doba, kdy skončila zimní příprava na turnaj o postup. Příprava trenéra Jana Šponiara byla kvalitní a úspěšná. Leč stalo se to, co se stalo a všechna snaha přišla vniveč. Jaký bude formát nového ročníku se definitivně dovíme na konci července. Bašťanský fotbal do něj půjde ale se stejným cílem. Porvat se o první příčku a postoupit do 1.B třídy. Oficiální příprava mužského týmu odstartovala 4. června a na prvním tréninku se hlásilo 18 hráčů. K nim se připojil i nový hlavní trenér. Tím se stal Josef Ručka, který tak u mužů nahradil Jana Šponiara, jemuž za poctivě odvedenou práci děkujeme a přejeme mnoho štěstí v jeho dalších krocích.

O dva dny později, tedy v sobotu 6. června, přišel první ostrý start. Také jiným klubům evidentně fotbal chyběl, a tak se Fryčovice rozhodly uspořádat turnaj 4 mužstev - BUSTAN CUP. Kromě Bašky (OP) a Fryčovic (1.B) tento turnaj doplnily týmy ze Stará Bělé (1.A) a Ostravy-jih (1.B). Turnaj se hrál formátem “každý s každým” na domácím i venkovním hřišti. To bylo pro Bašku trochu komplikací, neboť na kunčickém hřišti probíhal čilý stavební ruch. Kromě odvety proti týmu Ostrava-jih jsme tak “domácí” zápasy odehráli na hřišti pořádajících Fryčovic.

Výsledky turnaje z pohledu Bašky:

Baška x Ostrava-Jih: 9:3 ; 7:3

Baška x Fryčovice: 5:4 (Baška vyhrála penaltový rozstřel 2:1) ; 2:4

Baška x Stará Bělá: 1:4 ; 3:8

Ač jsme v některých zápasech inkasovali víc branek, než bychom si asi všichni představovali, tak si troufám říct, že v konkurenci týmů z vyšších soutěží se bašťanští hráči neztratili. Rádi bychom všem hráčům poděkovali za předvedené výkony. Pro úplnost. Letní Bustan Cup Fryčovice ovládl tým FK Stará Bělá, který ani jednou nepoznal hořkost porážky. Druhé místo pak obsadil domácí tým Fryčovic. Baška si vybojovala bronzovou pozici a konečné čtvrté místo obsadili fotbalisté Ostrava-Jih.

V průběhu turnaje nastala změna ve funkci vedoucího týmu. Tomáše Boháče nahradil Tomáš Kautský. Tomovi Boháčovi za obrovské nasazení, které bašťanskému fotbalu věnoval, děkujeme. Tomovi Kautskému přejeme v práci s našim mužským týmem hodně zdaru, energie a úspěchů.

Hráči si budou moci nyní během krátké pauzy odpočinout, aby se pak pustili do přípravy na nový ročník OP s cílem vybojovat postup do krajské soutěže.

Po několikaleté pauze se do Bašky vrací dorostenecký fotbal. Tým pod vedením trenéra Václava Fojtíka je z velké části rekrutován z bývalých a stávajících žáků. Soutěžní utkání hrané na velkém hřišti bude pro většinu kluků novinkou. Věříme však, že energie, kterou do zápasů vloží jim pomůže tento přechod překonat a brzy si na nové rozměry hrací plochy zvyknou. V přípravných utkáních naši mladíci zdolali dorostence Frýdlantu 4:3 a v Sedlištích prohráli 8:2. I nadále pokračuje nábor mladých hráčů do této mládežnické kategorie.

Naší nejmenší fotbalisté z přípravek makají i o prázdninách. Je až neuvěřitelné, kolik energie jsou schopni do tréninků vložit. Trenéři Jan Richter a Martin Boháč se tak rozhodli, že tréninky budou pokračovat s ohledem na zájem dětí i rodičů i přes prázdniny. Aktuálně jsou každé úterý a čtvrtek od 17 hodin na hřišti v Kunčičkách. Zveme všechny malé zájemce.

Jak již bylo zmíněno, hlavní hřiště v Kunčičkách prochází nutnou rekonstrukcí. Během pauzy jsme tak díky Obci Baška zvládli vybudovat nový zavlažovací systém a regenerovat trávník. Chvíli potrvá, než nám obnova travnatého povrchu dovolí se na něj vrátit. O to více se všichni těšíme až bude bašťanský pažit opět v plné síle a kráse, který lépe ochrání nové oplocení.

Stejně jako vám fanouškům, také nám chybí ruch soutěžních utkání. Harmonogramy soutěží našich družstev budou zveřejněny na našich internetových stránkách www.fotbalbaska.cz, stejně jako informace o aktuálním dění v bašťanském fotbale.

Fotbalu zdar, tomu bašťanskému zvláště a k tomu je nutno doplnit, na brzkou shledanou při soutěžních utkáních.

 

                                                                                                                                        Martin Boháč