Novinky
- Podrobnosti
- Napsal Administrátor
- Kategorie: Novinky
Zimní fotbalová pauza je dlouhá. Poslední zápasy byly dohrány začátkem listopadu a k prvnímu jarnímu utkání náš tým nastoupí v sobou 23. března, kdy na domácím hřišti přivítáme Odry.
- Podrobnosti
- Napsal Hana Poledníková
- Kategorie: Novinky
První květnovou sobotu se uskutečnila tradiční pochodová akce Okolo Bašky cestička, kterou každoročně připravuje Bašťanský spolek. Trasa pochodu, který byl tentokrát dlouhý 16 a půl kilometrů, provází všechny její účastníky po různých místech obce Baška, aby tak nedala zapomenout ani na zapadlé kouty naší obce a zároveň podpořila spolky a místní podnikatele, kteří se do jejího průběhu zapojili.
- Podrobnosti
- Napsal Martin Carbol
- Kategorie: Novinky
Ačkoliv včelařský kroužek mládeže letos pracoval v omezeném režimu, zapříčiněném nákazovou situací, podařilo se nám opět využít finanční podpory z Moravskoslezského kraje a získat dotaci z programu „Podpora vzdělávání a poradenství v oblasti životního prostředí“ na podporu osvěty a vzdělávání dětí a mládeže v oblasti včelařství, projekt dofinancovala obec Baška.
- Podrobnosti
- Napsal Martin Carbol
- Kategorie: Novinky
Letos již tradičně jsme za finanční podpory Moravskoslezského kraje pro děti ze Základní a mateřské školy Baška připravili exkurzi, a abychom jim program ozvláštnili, přichystali jsme jim expozice zvířátek z farmy na nově vybudované včelařské stezce v Bašce, která je součásti farmy Medový dvůr. Exkurze byla rozdělena do několika dnů měsíce června z důvodu dodržování všech nařízených opatření. Další exkurzi ze školy PLANETA - Montessori základní škola s.r.o. jsme pak provedli v měsíci září.
- Podrobnosti
- Napsal Administrátor
- Kategorie: Novinky
Víte, že v Bašce máme svou Včelařskou naučnou stezku?
Byla slavnostně otevřena v sobotu 13. června 2020. Stezka se skládá z odpočinkového stanoviště, což je stylový dřevěný altán, v jehož okolí jsou umístěny informační panely, kde se návštěvníci dočtou řadu zajímavostí z historie včelařství a základní informace o včele medonosné.
- Podrobnosti
- Napsal Hodoňovičtí Čendaspoláci
- Kategorie: Novinky
Kroutíte hlavou, že ne? Tak nyní čtěte, jak jsme se bavili a snad vás tímto přesvědčíme o vaší účasti na tomto nevšedním pobavení v příštím roce.Country bál má v Hodoňovicích již svoji tradici. A jeho osmý ročník, který proběhl v sále Hostince U Čendy 8. února 2020, snad každého ze zúčastněných nadchl svojí pestrostí programu, kostýmy, tanečníky, tombolou, kapelou, prostě vším, co se tady dělo.
- Podrobnosti
- Napsal Monika Navrátilová
- Kategorie: Novinky
V roce 2019 jsme využili možnosti a ve spolupráci s Moravskoslezským krajem opět dovybavili včelařský kroužek mládeže Českého svazu včelařů při základní organizaci Baška. V rámci dotačního programu „Podpora vzdělávání a poradenství v oblasti životního prostředí“ a také za finanční spoluúčasti Obce Baška jsme dětem pořídili výukový stan, který již nyní aktivně využíváme při prezentaci činností VKM.
- Podrobnosti
- Napsal Dajana Zápalková
- Kategorie: Novinky
Svátek svatého Mikuláše v okolních zemích představuje různé tradice a zvyky. U nás (i na Slovensku) je Mikuláš zobrazen jako muž s bílými dlouhými vousy, oděn do biskupského oděvu a s sebou si při nadílce vždy bere anděla a čerta. Andělé spolu s Mikulášem rozdávají dětem dárky, čert má za úkol strašit a symbolicky trestat zlobivé děti. Mikuláše se slaví v noci z 5. na 6. prosince a děti obvykle dostávají čokolády, pamlsky, ale také pomeranče, banány, brambory nebo uhlí.
- Podrobnosti
- Napsal Dajana Zápalková
- Kategorie: Novinky
Posvícení, hody – ve Slezsku krmáš je vzpomínková slavnost na posvěcení kostela. Tato slavnostní událost bývá v obci slavnostně připomínána. Podobně jako pouť, což ale znamená svátek patrona kostela. Obvyklými atributy krmáše jsou koláče, taneční zábavy aj. zvyklosti.
- Podrobnosti
- Napsal Hana Poledníková
- Kategorie: Novinky
Předvedlo nám to celkem 12 soutěžních týmů, které se v sobotu 30. 8. 2019 zúčastnily letošního 9. ročníku soutěže Gulášfest konané na přehradě Baška. Jejich úkolem bylo uvařit na místě jakýkoliv guláš s tím, že veškerá příprava od krájení cibule a masa, až po závěrečné dochucení, musí proběhnout na místě.