21 soutěžních výrobků bojovalo o nejlepší vánoční cukroví v rámci 12. ročníku (ne)tradičního pečení, které se pod taktovkou Čendaspolku konalo 5. listopadu 2022. První listopadovou sobotu to v Hostinci U Čendy v Hodoňovicích vonělo jako o Vánocích, protože na letošní rok padlo téma vánoční cukroví.

Minulé ročníky soutěže byly tematicky zaměřené následovně:

2010 – štrůdlování
2011 – bábovkování
2012 – medování
2013 – moučníky ke kávičce
2014 – jablkobraní
2015 – tvarohování
2016 – ořechování
2017 – čokoládování
2018 – kokosování
2019 – štrůdly a záviny
2021 – mufinování

První listopadovou sobotu to v Hostinci U Čendy v Hodoňovicích vonělo jako o Vánocích, protože na letošní rok padlo téma vánoční cukroví. A tak se do soutěže hlásili účastníci s jejich nejoblíbenějším druhem cukroví, se kterým se rozhodli zabojovat o získání titulu toho nejlepšího. Aby posezení všech bylo co nepříjemnější, je vždy k dispozici kromě tradičního sortimentu hostince také speciální občerstvení v podobě výborné kávičky, vymazleného vánočního punče, chlebíčků a koláčků.

Během registrace se postupně na stůl přichystalo celkem 21 soutěžních výrobků. Kuličky, čtverečky, řezy, košíčky s ořechy, kokosem, čokoládou nebo třeba jablky. K potěšení všech byla různorodost cukroví veliká a nastálou atmosféru Vánoc dokreslovala také tematicky laděná hudba.

A soutěž, která probíhá dvoukolově, mohla začít. V rámci prvního kola si všichni přítomní prohlédnou soutěžní cukroví a vyberou si svého favorita pro kategorii vzhled, kterému mohou dát svůj soutěžní hlas. Poté se ve druhém kole veškeré cukroví ochutnává. A opět každý může dát bod tomu druhu cukroví, které nejvíce oslovilo jeho chuťové pohárky, a posunout ho tím blíže k získání co nejlepšího umístění v kategorii chuť. V každé kategorii se po sečtení obdržených bodů ocení tři nejlepší výrobky, jejichž autoři obdrží opravdu krásné ceny, za které si tímto dovoluji srdečně poděkovat sponzorům.

Titul nejlepší vánoční cukroví v kategorii vzhled si vybojovali Kokosoví sněhuláčci Anežky Poledníkové. V kategorii chuť zvítězily kuličky Našeho světa z Pržna. Kromě ocenění prvních tří míst v každé kategorii je udělováno také Čestné uznání pořadatelského Čendaspolku, které si vysloužili Burizonoví ježečci Zdenky Ďurkovské. Dalším každoročně udělovaným Čestným uznáním hodoňovického fojta byly oceněny Zasněžené kuličky Marie Mikulové.

Po celé odpoledne a podvečer probíhala v režii místních včelařů a Čendaspolku také výroba svíček ze včelího vosku a vánočních motivů z pediku. Velcí i malí této možnosti hojně využívali a kdo ví, možná zde vznikaly i první vánoční dárečky…

Na vánoční cukroví pro letošní rok tak máme natrénováno a můžeme se těšit na pomalu se blížící vánoční svátky. Oficiálně tak vyhlašujeme téma (Ne)tradičního pečení pro rok 2023, kterým je Chleby a pomazánky. Máte svůj oblíbený recept, se kterým se přihlásíte? Ještě ne? Tak máte přesně rok. Hledejte nejlepší recept, poptejte se babiček, trénujte a příští rok na shledanou!

Fotogalerie: Cukrování (2022)

Cukrování (2022)
Cukrování (2022)
Cukrování (2022)
Cukrování (2022)
Cukrování (2022)
Cukrování (2022)
Cukrování (2022)
Cukrování (2022)
Cukrování (2022)
Cukrování (2022)
Cukrování (2022)
Cukrování (2022)
Cukrování (2022)
Cukrování (2022)
Cukrování (2022)