Tradiční hodoňovické pečení, tentokár na téma KOKOSOVÁNÍ, oslovilo spoustu lidí. Soutěžící předložili k hodnocení 22 kokosových dobrot. Objevily se i zajímavosti jako australský moučník nebo kokohořcice. 

 

Pořadatelé – hodoňovický Čendaspolek a místní včelaři - opravdu netušili, jakou vlnu pečení vyvolá avizované, pro Hodoňovice již tradiční, podzimní pečení. Letos tedy cukrářky, pekařky, ale i ti, kteří chtěli něco upéct nového, netradičního, zamířili v opravdu „dušičkovou“ sobotu do Hostince U Čendy v Hodoňovicích se svým „výtvorem“. Na stolech, kde byly výrobky vystaveny pod čísly (to aby byla zachována anonymita autora, aby nedošlo k „nadržování“ při následném hodnocení), se sešlo na 22 různých dobrot – od klasických litých či třených řezů, přes rolády, košíčky, dokonce jednohubky atd.

Sál hostince se kolem 15. hodiny zcela zaplnil, proto moderátorka celého odpoledne Hana Poledníková začala. Nejdříve vysvětlila pravidla hodnocení, pak přítomným řekla několik informací o kokosu a postupně je vyzývala k hodnocení vzhledu vystavených výrobků – což byla vlastně 1. část soutěže. Soutěžící své rozhodnutí ocenit ten nejpěknější výrobek, projevili vhozením skleněné kuličky, kterou si pro hodnocení zakoupili, do sklenice u příslušného výrobku. Porota pak kuličky spočítala u každé dobroty a zapsala výsledky. Tady jsou:

Kategorie vzhled:

 

 Číslo

 Počet kuliček

 Název moučníku

 Autor

1.místo

11

52

Koko řezy

Kluci Chráněné bydlení Pržno

2.místo

20

20

Hřibová louka

Pasírková  Helena

3.místo

6

13

Koko hvězda

Němcová  Štěpánka

Poté byly všechny výrobky nakrájeny na malé kousky, aby každý účastník v sále mohl ochutnat, a tak hodnotit v 2. kategorii – chuť. Tady bylo asi opravdu těžké ochutnat všech dvaadvacet doslova zákusků, proto většina jen „ďobala“ kousíčky, aby se rozhodla, komu dá skleněnou kuličkou svůj hlas. Po sečtení kuliček porota začala s vyhlašováním výsledků. Nejdříve ocenila vítěze 1. kategorie – za vzhled výrobku a pak kategorii 2. – chuť.

Tady jsou vítězové:

 

 Číslo

 Počet kuliček

 Název moučníku

Autor

1.místo

11

52

Koko řezy

Kluci Chráněné bydlení Pržno

2.místo

5

32

Laskonková  hvězda

Němcová  Karolína

3.místo

17

23

Nugátovo kokosové řezy

Urbanová  Šárka

Jak jsme tak poslouchali mezi pekařkami, tak spousta z nich se bála, že té kokosové klasiky bude mnoho, proto své recepty hledaly na internetu. Takže mnoho moučníků mělo U Čendy premiéru. Pořadatalé si též všimli, že ve většině ročníků tradičního pečení byla přítomna Alice Keprtová z Bašky, které mnohdy vítězství uniklo o chloupek, proto se rozhodli udělit jí Čestné uznání.

„Velice rádi na toto netradiční pečení chodíme s dětmi i se svoji matkou. Nenecháme si ujít tu příležitost nechat se inspirovat nějakými novými recepty, kulinářskými nápady,“ řekla Alice Keprtová – mimochodem – její košíčky s kokosovou náplní byly skutečně vynikající!

Na tomto Kokosování byla udělena i Cena hodoňovického fojta. Tu převzala z rukou Pavla Kowalczyka slečna Lena  Hindmarch za moučník Lamingtons (australský moučník dává se dětem jako u nás rohlík). „Pekla jej opravdu sama jako připomínku na své dětství, které prožila v Austrálii,“ přišla vysvětlit její maminka.

Ani letos nechybělo vyhlášení ceny Celkového vítěze, tím se stali: kluci z Chráněného bydlení z Pržna! Když si prostudujete výherní listiny, se svými Koko řezy obsadili 1. místo v kategorii vzhled i chuť, takže se  108 kuličkami právem získali to nejvyšší ocenění – cenu celkových vítězů. A měli z toho upřímnou radost! Ceny, které obdrželi, byly opravdu hodnotné, mezi nimi i chutné výrobky z medu od společnosti Miko, za které jim pořadatelé moc děkují.

Ještě je třeba říct, že jeden moučník byl netradiční  - kokosová palma z klobásek s kokohořčicí  - neměl chybu a chutnal nejen přítomným mužům, ale i některé děti chválily!

Celé odpoledne hudbou podbarvoval na klávesy Zdeběk Hlubek, děti si tvořily různé výrobky z papíru za odborného vedení včelařů. Čendaspolačky se postaraly o občerstvení – chlebíčky, kávu, punč. A protože se blíží adventní čas a s ním i Mikuláš, perníkové výrobky různých tvarů zde prodávala Vladimíra Bobková. Sál Hostince U Čendy doslova hučel jako v úlu, kdy si všichni chtěli sdělit své dojmy z prožitého odpoledne, ale též, co ještě nestihli udělat na zahrádce atd…. Snad Kokosování i letos splnilo svůj cíl – setkávat se celé rodiny, pobavit se, oprostit se od celotýdenních pracovních povinností.

A co příští rok a tradiční hodoňovické pečení? Bylo vyhlášeno štrúdlování – a to štrúdly na sladko i na slano!! Tak se budeme těšit!

 

Kokosování (2018)
Kokosování (2018)
Kokosování (2018)
Kokosování (2018)
Kokosování (2018)