Ano, dočkali jsme se! V sobotu 14. 8. 2021 jsme se po roční nucené přestávce mohli opět potkat na naší přehradě Baška a znovu prožít společně s ostatními v rámci celodenní akce Baškohrátky krásný den.

Ať už bylo jakkoliv dlouho nepsanou tradicí, že na Baškohrátkách prostě alespoň chvilku prší, tento čtrnáctý ročník byl v tomto směru opravdu výjimkou. Počasí bylo prostě úžasné, sluníčko se dostatečně vydovádělo a celý den dokreslovalo atmosféru pohodového letního dne, která byla navíc podtržena blízkostí třpytivé vodní hladiny přehrady Baška.

Tradičně byla akce zahájena programem speciálně určeným dětem, a to principálem klaunů z Balónkova - KLAUNOTECHNOU klauna CHYTROLÍNA, což byla balónková zábava, během které klaun vyčaroval třeba živého králíka, předvedl klaunskou mouchu a její taneční létající kreace a spousty dalšího. Dětičky s klaunem hopsaly, tančily a byly spokojené.

Současně s tím, se rozjela hlavní soutěž netradičních plavidel, která se chystala na břehu přehrady a před jejich vyplutím ke spanilé jízdě po vodní hladině ladila detaily a snažila se upoutat pozornost diváků. Jejich snaha jim totiž měla zajistit získat od diváků jejich hlasovací „diamanty“, které právě za účelem diváckého hlasování každý obdržel u vstupu. Diamant pak každý mohl přidělit svému favoritovi a posunout ho tak o krůček blíže k získání ceny diváků, a potažmo i k celkovému vítězství.

V pravé poledne předvedli naši hasičští záchranáři ukázku záchrany tonoucího, což se opět setkalo s velkým zájmem přihlížejících, a rozplavba jednotlivých plavidel mohla začít!

Na vodu se postupně vydalo šest plavidel v následujícím pořadí: Jamaica bob, Rakeťáci, Farář, Střihoruký Edward, Slunce seno jahody a Rychlá pivní asistence. Všichni se snažili, leč jim síly stačily a postupně přepluli po vodní hladině ze startovací rampy na druhý břeh, kde přistáli. Přehrada důkladně prověřila, zda je sestrojili zdatní lodní konstruktéři. Ti plavbou prokázali důkladné hydromechanické znalosti, protože všechna plavidla nakonec dosáhla přístavu, aniž bychom museli posádku a plavidla lovit z vody a zachraňovat.

Než se sečetly výsledky, vyplnili jsme čas doprovodnými soutěžemi diváků. Ti se v úmorném vedru rádi zúčastnili soutěže spočívající v co nejrychlejším překonání trasy kolem bójky, a to na nádherných barevných a nápaditých nafukovačkách. K dispozici měli labuť, donut, formuli, plameňáka, žábu a skútr. V rozplavbách po šesti se každý snažil na vylosované nafukovačce vrátit z určené trasy co nejrychleji zpět a stát se vítězem, protože nejlepší byli odměněni krásnými cenami. Oceněni byli ale nakonec všichni, protože si to po zdolání náročné trasy opravdu zasloužili.

Vyhlašování výsledků ukončilo program spojený s netradičními plavidly a my jsme po sečtení všech bodů zjistili, že první místo obsadilo plavidlo Střihoruký Edward, které tím svému „Edoušovi“ vybojovalo spoustu nádherných cen, ale hlavně peněžitou výhru ve výši 10 tisíc korun. Na druhém místě se umístila Rychlá pivní asistence a třetí příčku opanoval Jamajský bob. Každý z nich obdržel ke spoustě cen na památku také dokonalou ručně kovanou trofej symbolizující Baškohrátky. Střihoruký Edward zabodoval také u diváků, a tak si odnesl navíc i cenu pro vítěze Diváckého hlasování a čeká ho perfektní zážitek ve wellness jednoho z našich sponzorů v Bašce.

Po třetí hodině odpolední byl odstartován hudební program Baškohrátek. Postupně se na pódiu vystřídala nestárnoucí HEIDI & Heidiband, kapela NAGAUČ, Ota Balage & band a kapela Sto zvířat. Následovala nádherná efektní show kapely DOGA, která, přestože je prakticky místní, zahrála v Bašce poprvé po dlouhých 33 letech. Byla jednoznačně diváky nejočekávanějším bodem programu, a ti ji to dali znát vytvořením úžasné atmosféry po celou dobu jejího koncertu. Program živých kapel ukončila taktéž částečně místní kapela Pleasure Without Problems a po ní už se až do samotného závěru akce žezla chytil DJ Jimmy.

Baškohrátky 2021 tak dospěly do samotného závěru a byly další v řadě úspěšně zvládnutých akcí, které pro Vás připravil Bašťanský spolek společně s obcí Baška. Nezbývá než poděkovat všem sponzorů a dalším zúčastněným, kteří se na výsledku tohoto celodenního rodinného maratonu podíleli. Děkujeme za finanční dotace z rozpočtu Obce Baška a Moravskoslezského kraje

Na závěr gratulujeme všem soutěžícím plavidlům za technické zvládnutí jejích plavby a všem moc děkujeme, že se s námi do Baškohrátek pustili aktivně a dali si tu práci a plavidlo sestavili, abychom se mohli bavit. Moc si toho vážíme, protože Baškohrátky bez plavidel by byly prostě smutnější. Proto tímto zároveň vyzýváme všechny, zapojte se do soutěže netradičních plavidel a už teď přemýšlejte, s jakým plavidlem zaujmete diváky na příštím ročníku Baškohrátek. My se na vás už teď moc těšíme!

Poledníková Hana

 

baskohratky140 baskohratky191 baskohratky266

baskohratky040 baskohratky312 baskohratky371