„Tuž vitajtě velevaženi – važene a ctěne Ľašky, važeni Ľaši, susedě, susedky, všecy dobři ludě, keři stě se tu něsky sešli. Zdravim tež cely velky ľašsky narod na Moravě, ve Slezsku, na Kysucach, v Haliču, v Praze a aji na tym celym Božim světě!“ – tak začal pronášet své novoroční poselství král lašský Zdeňa Viluš I. alias Krulikovský v pravé poledne na Silvestra na metylovickém Čupku – zvaným též lašským Řípem.

 Přišlo si jej poslechnout, pozdravit se s ním, zazpívat si Lašskou hymnu na pět set Lachů, ale též turistů z celého okolí, aby se prošli a pobyli chvíli s přáteli v posledním dni v roce. Lašský král přítomným také připomněl, že teď už tady neuctívají jen boha Radegasta, ale od 5. července i Cyrila a Metoděje. Od toho data zde na Čupku stojí dřevěný reliéf těchto světců a zmíněného den byl vysvěcen. Dále vzpomenul několik dobrých počinů, které Laši v uplynulém roce udělali, např. od ledna do prosince putovali okolo Lašska, dvanáct výšlapů za každého počasí absolvovali, 1. máje a 28. října na Radhošti smlouvu s Valachy ratifikovali.

Včil ten novy rok 2020 fajnym lašskym liguerem s tatarčokem přyvitajme, by nam po cely rok šmakovalo, zdravi služilo a sila hromska v nas furt byla! A 5. červenca roka 2020 ať se všecy tu na Cyrilometodějske puti zejděm! Tuž vam vinšuju hromady štěsti, pohody a Božiho požehnani! Zdruv, ať služi!“ – tak končil své poselství lašský král.

Na provizorním podiu pak ještě krátce promluvili – starostka obce Baška, starosta Metylovic, zahrála a zazpívala skupina lašského krále. Lidé si přáli pohodový nový rok, zdraví a samozřejmě, aby se zase co nejdříve setkali. Mnozí pak scházeli na hodoňovickou stranu na výtečnou zelňačku do Hostince U Čendy, jiní zase do Metylovic. Takové „první kolo“ silvestrovských oslav měli za sebou – kolik času ale ještě bylo do půlnoci? Mnoho. A tak jej každý už pak trávil dle svého zvážení a mnohdy s myšlenkami – ten rok 2019 nějak rychle uběhl! Vždyť už jsme zase o rok starší! Ale s tím nic nenaděláme! Tak ať je rok 2020 poslem jen samých dobrých zpráv!

vystup monte cupelo 2019 1vystup monte cupelo 2019 2vystup monte cupelo 2019 3vystup monte cupelo 2019 4vystup monte cupelo 2019 5