A že je to tak správně, o tom se ujistilo v sobotu 19. května přes sto účastníků tradičního pochodu s názvem Okolo Bašky cestička, kterou uspořádal Bašťanský spolek za podpory obce Baška. Celková délka trasy byla 12,6 km a ti, kteří se nenechali odradit ranním mrholením a vydali se na ni s námi, ji zdolávali pěšky, na kolech, s kočárky a dokonce na psovi, jak nám při registraci uvedla jedna slečna.

Všichni, kteří už se někdy Cestičky účastnili, tak ví, že to není jen tak obyčejná procházka. Jedná se o pochod nejen okolo Bašky, ale také přes různá místa, která bychom chtěli všem připomenout nebo ukázat. Z tohoto důvodu každým rokem více či méně pozměníme trasu, abychom ukázali takových míst co nejvíce. K tomu se mi moc líbil komentář paní Daniely Kowalczykové, která se letos vydala na Cestičku i se svými syny na kole. Když dorazila do cíle, tak prohlásila: „To byla paráda. Normálně jsem viděla místa, na kterých jsem už skoro několik desítek let nebyla!“. A přesně o to nám jde.

Po cestě jsou různá stanoviště, na kterých je možno se občerstvit a také plnit úkoly. V letošním roce se hned na první zastávce umístěné u ZŠ v Kunčičkách u Bašky snídaly palačinky, které Katka Korbášová a Iveta Pasterňáková s přítelem celý den poctivě pekli čerstvé přímo na místě.

Na další zastávce, která byla v hostinci U Čendy, tradičně Čendaspolek nezklamal a vítal přicházející v Medovém dvoře. A co všechno si připravili? Monika Navrátilová, která stanoviště společně s Martinem Carbolem a dalšími členy Čendaspolku vedla, popsala jejich aktivity takto: „Měli jsme tam dvě poznávačky, jednu na květinky, které u nás včelky opylují a druhá byla na dřeviny. Byly tam kousky větví a listy a poznávali z jakého jsou stromu. Potom byl pro malé na nataženém lanu s kladkou připravený takový malý prolet. Ve stánku jsme nabízeli ochutnávku medů a medoviny, prodávala se zelňačka. K vidění byly v malém kurníku slepičky a kohoutek, králíčci, husa s malými housátky a prosklený včelí úl a taky třeba traktor. Byli jsme oblečeni jako včeličky a děti ze včelařského kroužku otestovaly nové včelařské ochranné obleky. Byla to zábava, lidem se náš Medový dvůr moc líbil, alespoň myslím, protože byla po celou dobu perfektní atmosféra a spousta legrace. Razítko jsme dali jen po splnění úkolů, zadarmo nikomu nic.“

Okolo Bašky cestička (2018)
Okolo Bašky cestička (2018)
Okolo Bašky cestička (2018)
Okolo Bašky cestička (2018)

Od Čendy se pokračovalo na Skalky, kde jsme na břehu Ostravice dali průchod vaší kreativitě a nechali vás stavět kamenné věže. Podmínkou bylo, že ke stavbě každé věže musí být použito minimálně pět kamenů, teprve pak byla disciplína prohlášena za splněnou. Petr Šajer s Pavlem Korbášem měli toto stanoviště na starost a podle nich bylo perfektní, jak se převážná většina všech tohoto úkolu zhostila poctivě a na věžích si dala opravdu záležet. Pokud do těchto míst někdo náhodou zavítá, asi se bude divit, co to tam stojí za díla, protože jsme je tam samozřejmě nechali.

Kdo pak dorazil na další stanoviště, které bylo na rozcestí na Mitance, mohl ochutnat pravé originální lokše. Sama bych nevěděla, o co se jedná, ale jejich výrobci, manželé Matulovi, mi vysvětlili, že se jedná o bramborové placky pečené na sucho na plotně. A tak si tam rozdělali oheň, nachystali plotnu a pekli. Hotové lokše se ochutily zakysanou smetanou, uškvařeným špekem nebo jedly prostě jen tak.

A pak se střílelo... Nemějte strach, bylo to v rámci dalšího stanoviště, a to na přehradě Baška. Pod vedením Aleše Bacilka si každý mohl prověřit své střelecké dovednosti a zastřílet si ze vzduchovky.

A už byl cíl. Byl v místě startu celé trasy, a to na hřišti u Studny. Tam museli všichni oznámit heslo, ke kterému je dovedlo 11 indícií rozmístěných coby symboly po trase. Po vyřčení hesla, kterým bylo slovo OHEŇ, získal každý špekáček a sám si ho hned mohl na místě opéct.

Po zbytek odpoledne a večera, kdy se postupně vraceli další a další do cíle, se jen tak sedělo a povídalo. Celá akce byla ukončena promítáním letního kina, které bylo díky noční teplotě okolo 12 °C jen pro otužilce a dobrodruhy. Ale i těch se sešlo k našemu překvapení poměrně dost.

Děkujeme všem, kteří jste nám s Cestičkou jakkoliv pomohli, ale i vám, kteří jste se ji zúčastnili! Zase jste nám dokázali, že Bašťanský spolek je spolkem nás všech.

Okolo Bašky cestička (2018)
Okolo Bašky cestička (2018)
Okolo Bašky cestička (2018)
Okolo Bašky cestička (2018)

Fotogalerie: Okolo Bašky cestička (2018)