Vážení občané,

dovolte mi, abych Vás i v tomto náročném období informoval o činnosti Komise pro sport, školství a práci s mládeží v letošním roce. I když se na našich plánovaných akcích podepsala epidemiologická situace a různá proti pandemická opatření, neztráceli jsme svou vizi a naději. Podařilo se nám zrealizovat několik významných akcí a současně jsme se zaměřili na další rozvoj v následujícím roce.

Dne 3. ledna 2020 se v Hostinci u Čendy uskutečnil Tříkrálový turnaj ve stolním tenise o pohár starostky Obce Baška. Rekordní účast s 60ti hráči nás utvrdila, že ping pong v Bašce žije! S velkým zájmem o stolní tenis v obci rostou také nároky na materiální zabezpečení, proto Obec Baška zakoupila nový ping pongový stůl, který bude sloužit jak dětem, tak i dospělým hráčům.  

Stěžejní akcí letošního roku byl příměstský tábor na přehradě. I přes nepříznivý jarní vývoj pandemie COVID-19 se nám podařilo příměstský tábor na téma ,,Indiáni“ zrealizovat. Bezpečnostní opatření nám mírně komplikovala program, ale věřím, že i tak si děti odnesly spousty zážitků a že se na čas ulevilo i rodičům. Opět jsme zaregistrovali rekordní zájem. Během 14 dnů se v okolí přehrady vystřídalo více než 60 malých bašťanských indiánů, kteří mezi sebou soutěžili v rámci her, učili se rozdělávat oheň, jezdili na koních, vyráželi na výlety a užívali si krásných letních dnů. Zpestřením příměstského tábora bylo indiánské týpí, které se nám osvědčilo. Proto komise vznesla požadavek na vedení obce ohledně pořízení vlastního týpí pro realizaci příměstských táborů na přehradě Baška v následujících letech. Již nyní jsou finance na jeho pořízení součástí navrhovaného rozpočtu obce na rok 2021.

Další prioritou komise je rozvoj projektu ,,Baška dětem“. Bohužel v této oblasti měly vládní nařízení největší dopad. Přesto, že zájem dětí o kroužky je v obci velký, musely být skrz vládní opatření několikrát pozastaveny. I tak nás těší, že děti nechtějí sedět jen doma u počítače a rády navštěvují některou z aktivit, ve které se zhlédly. Poděkování v tomhle ohledu patří vedoucím kroužků, kteří dětem ve svém volném čase věnují obrovské úsilí. Musíme nyní věřit, že se situace v příštím roce uklidní a děti se vrátí zpět ke svým zálibám. Ať je to kroužek hasičů, rybářů, včelařů, orientačního běhu, florbalistů nebo velmi žádaný kroužek fotbalistů. Rovněž se čeká na znovu otevření kroužků v Základní škole Baška. V příštím roce plánujeme v rámci projektu ,,Baška dětem“ otevřít nový kroužek. Prvotní informace zveřejníme v průběhu následujícího roku. Dále bych chtěl poděkovat sponzorům, ZD Beskyd Palkovice, a.s., Veronice a Jiřímu Karáskovým z Kunčiček u Bašky, kteří projekt ,,Baška dětem“ finančně podporují. Díky těmto financím a finančním prostředkům Obce Baška se jednotlivým kroužkům dostává maximální podpory.

Na konci 2. čtvrtletí tohoto roku se naše komise zabývala také peticí rodičů o navýšení kapacit v mateřských školách v obci. Po jednáních s vedením obce, vedením školy a rodiči dětí se podařilo kapacitu mateřských škol navýšit. Dříve zamítnutým žádostem bylo tak nově vyhověno a děti s trvalým bydlištěm v Obci Baška a věku tří let, se mohli těšit od září do školky. Díky rostoucímu počtu obyvatel v Obci Baška se kapacitami školek a školy zabýváme i nadále.

Tříkrálový turnaj ve stolním tenise 2021

  • realizace dle aktuálního vývoje pandemické situace
  • informace o realizaci proběhne prostřednictvím zpravodajských kanálů obce
  • účastníci turnaje 2020 obdrží informaci také na email, kterým se registrovali v letošním roce

 

Příměstský tábor 2021

- červenec 2021

- na přehradě Baška

- bližší informace zveřejníme v únorovém zpravodaji  

Vážení občané i v následujícím roce je cílem této komise pokračovat v zavedených  aktivitách a nadále rozvíjet dané působnosti. Pravidelně Vás budeme o našich činnostech informovat prostřednictvím zpravodajských kanálů obce. Současně vítáme jakoukoliv spolupráci a v případě jakýchkoliv dotazů, připomínek, nápadů nás můžete kontaktovat na email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Na závěr bych chtěl poděkovat níže uvedeným členům komise za odváděnou práci a nasazení, které věnují ve svém volném čase Komisi pro sport, školství a práci s Mládeží.

Monice Navrátilové, Hance Drastichové, Martinu Carbolovi, Pavlu Eliášovi, Lukáši Handrejchovi, Lukáši Drastichovi a Richardu Bayerovi.

předseda komise Martin Ogořalek