V sobotu 25.5.2019 proběhl na parkovišti pod přehradou již každoroční Den obce s oslavami 585 let od první zmínky o naší obci. Bylo krásné, slunečné počasí a o zábavu dětí i dospělých bylo postaráno. 

Již čtvrtému ročníku Bašky na Bašce nebylo přáno z důvodu nepřízně počasí, aby proběhl v areálu přehrady, proto celá akce byla přestěhována na parkoviště pod přehradu Baška. Tady už od pátku pracovníci obecních služeb stavěli stánky, připravovali vše potřebné, aby bylo zajištěno vše pro zdárný průběh akce.

Sobotní dopoledne probíhal v těchto prostorách opět čilý ruch, vyrostlo zde menší stánkové městečko, uprostřed se dvěma velkými party stany, včele s podiem, odkud se prezentovali přítomným hostů nejen žáci místní základní školy, ale z tohoto místa vydávala základní informace o veškerém dění Dne obce nejdříve moderátorka Hanka Poledníková, posléze David Blahut.

Akce Baška na Bašce byla odstartována úderem 14. hodiny, kdy místní holubáři vypustili hejno holubů, jež neslo poselství o oslavách v Bašce vysoko do oblak. Moderátorka přivítala všechny přítomné, připomněla letošní jubileum Bašky a mikrofon předala nejdříve starostce Ireně Babicové, která krátce všechny pozdravila a předala mikrofon Pavlu Janatovi – místostarostovi města Třebíč, který byl z titulu „kmotra“ naší obce pozván starostkou k nám do Bašky. Ten s potěšením popřál Bašce jen vše dobré a vyzdvihl především stavbu naší nové základní školy.

Pak už se na podiu střídali účinkující – ZŠ, Čendaspolek, prvky jógy a její účinek na lidské tělo představil Vít Oram se svými cvičenkami na travnaté ploše poblíž podia. Autoškola byla prezentována Tomášem Hrozkem, místní Myslivecký spolek Martinem Matim. Hasiči z Bašky měli prostorové možnosti k předvádění svého hasičského umění značně omezené, ale i tak jistě zaujali přítomné. Zrovna tak na tom s travnatou plochou byli fotbalisté. Ale i u nich bylo živo, zastavovaly se tu především děti, aby si vyzkoušely „kop na bránu“. Našel se prostor i pro skákací hrad, kterým se prezentovala hodoňovická firma REaMO a hodoňovičtí hasiči, mimo svůj sortiment prodeje, dohlíželi na bezpečnost dětí skákajících na hradu. Hojně využíván byl aquazorbing, měření tělesných hodnot zaujalo především dospělé návštěvníky. Stanoviště zde měla i Městská policie Frýdek-Místek, Podané ruce, Eko-kom, ale i obec Baška se svými propagačními materiály, projektem Baška dětem, Mobilním rozhlasem, kvízem o znalostech místopisu Bašky, aj. Areál byl doslova lemován stánky místních spolků, které nabízely různé dobroty pro občerstvení, zábavu, ale i k zakoupení – třeba výrobky EKO JEANS, firmy Hamiro, nebo náramky a náušnice z korálků, které vyráběla místní žačka Kateřina Bernátková. Tento výtěžek z prodeje pak byl určen na projekt UNICEF. Velká fronta se tvořila i u stánku Bašťanského spolku, kde si děti měly možnost nechat namalovat na obličej nějaký ornament, postavičku. Klidně zde v řadě čekaly i dvě hodiny, jen aby byly krásné! Sednout si pak mohly při zdobení perníčků, kde na bílý podklad z fondue pytlíčkem s tekutou čokoládou vytvářely symbol obce Baška – ovečku. A že to byly mnohdy prapodivné tvary – to vůbec nevadilo!! Vždyť se dala sníst a vyrobit nová! A chutnaly i vlastnoručně opečené špekáčky, které si návštěvníci mohli vyzvednout a připravit na rozdělaném ohni v železném koši.

Při cestě z areálu směrem k přehradě tvořili nám již známí řezbáři Štefan Danielovič a Čestmír Slíva dřevěné sochy – tentokrát vyřezávali medvěda a sovu. Tyto sochy budou ozdobou lesoparku pod přehradou. V těchto prostorách jsme též mohli potkávat orientační běžce, naše spoluobčany různé věkové kategorie, kteří si toto odpoledne zpestřili běháním. Nad Bašku se okolo 16. hodiny začala stahovat mračna, hrozila bouřka, ale kdo ví, jaké síly je rozfoukaly, a ukázalo se zase sluníčko. To už podium začalo patřit hostujícím hudebním skupinám – KABÁT revival, Pleasure Without Problems a úplný závěr Dne patřil DJ Tomovi Hanzlovi, jenž dokázal rozproudit přítomné hosty, kteří ještě vydrželi a neodešli sledovat právě probíhající zápas mistrovství světa v hokeji.

Co říci závěrem? Další ročník Bašky na Bašce opět dokázal pestrost spolků v naší obci, jejich soudržnost, ochotu nabídnout a prezentovat svým spoluobčanům to zajímavé ze své záliby, která mnohdy přerůstá v koníčka či velkého koně! A to je na této akci to krásné, povzbudivé. To je ono, proč má smysl příští rok uspořádat další, půlkulatý 5. ročník Dne obce – Baška na Bašce. Budeme se na vás všechny těšit!

Baška na Bašce (2019)
Baška na Bašce (2019)
Baška na Bašce (2019)
Baška na Bašce (2019)
Baška na Bašce (2019)
Baška na Bašce (2019)
Baška na Bašce (2019)
Baška na Bašce (2019)
Baška na Bašce (2019)
 

Fotogalerie: Baška na Bašce (2019)