Datum 23. května 2020 se stalo jedním z důležitých mezníků dění obce Baška v roce 2020. Právě tuto sobotu se totiž konala tradiční akce pořádaná Bašťanským spolkem, a to Okolo Bašky cestička.

Co tomu ale předcházelo? Nebudu zbytečně popisovat situaci, ve které jsme se v letošním roce ocitli. Každý jsme si díky ní užili své a letošní rok 2020 se zatím opravdu bohužel nevyvíjí podle našich představ. Nicméně přesto jsme se rozhodli, že pokud to situace jen trochu dovolí, uspořádáme pod křídly Bašťanského spolku i letošní ročník tradiční akce Okolo Bašky cestička.

Naštěstí se situace vyvinula tak, že díky postupnému rozvolňování přijatých protikoronavirových opatření jsme mohli vyrazit. Samozřejmostí bylo dodržování povinných bezpečnostních opatření. Každý účastník musel mít roušku nebo podobnou ochranu dýchacích cest. U registrace nechyběla desinfekce a svačinka na cestu se vydávala v gumových rukavicích.

Ráno poprchávalo a bylo celkově dost nevlídně, a tak jsme si říkali, že na startu pochodu v zázemí hospody U Studny, který byl zároveň cílem, tedy alespoň počkáme a uvidíme, jestli přece jen někdo nepřijde... Ale neuvěřitelné se stalo skutečností! K našemu obrovskému překvapení jsme po ukončení registrace měli na trase 161 úžasných lidiček!!! Když se podívám zpět, tak v loňském roce bylo 150 a předloňském roce 102 účastníků. A letos za škaredého počasí a s rouškami na obličeji jste nás v tom prostě nenechali a přišli, a dokonce v tak obrovském počtu! Přiznávám, že jsme z toho byli hodně překvapeni, ale hlavně neskutečně mile potěšeni.

Samotný pochod pak doznal pro tento rok větších změn. Letošní Cestičkou jsme se totiž rozhodli pomoci rozjezdu místních spolků a restaurací v této těžké době. Na trase dlouhé 14,2 km bylo celkem 10 stanovišť. Většinou šlo o restaurace, hospody či hostince, ale zapojily se také některé spolky a připravily tak zázemí pro další zastávky na trase. I přesto, že kromě Medového dvoru nebyly tento rok na stanovištích připraveny sportovní či zábavné disciplíny pro zpestření pochodu, bylo pro některé překonání celé trasy a zdolání všech stanovišť náročné. Taky úkol a cíl letošního ročníku Cestičky zněl jasně – vyjádřit podporu stanovištím nejen svou návštěvou, ale třeba i útratou. Připraveno za tímto účelem bylo velké množství jídla i pití – kromě výběru z tradiční nabídky jídelních lístků byla na trase možnost zakoupit bramborové placky, dát si klobásku, uzenou rybu, zelňačku, gulášek, koláč a zapít to třeba pivem nebo medovinkou. A tak je pochopitelné, že někdy prostě bylo náročné sebrat zbytky morálních sil, zvednout se a pokračovat dále! Jasným důkazem toho byla skutečnost, že do 18 hodin se nám v cíli neukázalo ještě na dvacet účastníků...

Zmíním ještě další nutnou změnu, se kterou jsme museli počítat, a tou byla absence závěrečného opékání párků v cíli, kdy jsme se v minulých létech vždy na konci Cestičky potkali a odměnili všechny za jejich účast, společně při opékání buřtíků probrali trasu i zážitky z celého dne a čekali na setmění a zahájení promítání letního kina. Tohle jsme letos museli bohužel vynechat.

Všichni, kteří jste se zúčastnili pochodu, a i ti, kteří jste čekali připraveni na svých stanovištích – všichni máte náš respekt a velkou úctu. Chci vám tímto za všechny ze srdce poděkovat, protože díky vám se podařilo podpořit rozjezd obce celkovou utracenou částkou cca 35 000 korun!!! Protáhli jsme se, obešli společně Bašku, potkali se po delší době s přáteli. A můžeme společně konstatovat: ano, jsme připraveni na návrat do „normálního“ života a věřme, že bude už jen lépe!

Okolo Bašky cestička (2020)
Okolo Bašky cestička (2020)
Okolo Bašky cestička (2020)
Okolo Bašky cestička (2020)
Okolo Bašky cestička (2020)
Okolo Bašky cestička (2020)
Okolo Bašky cestička (2020)
Okolo Bašky cestička (2020)
Okolo Bašky cestička (2020)
Okolo Bašky cestička (2020)
Okolo Bašky cestička (2020)
Okolo Bašky cestička (2020)

Foto: Vratislav Kryl