Poslední květnové sobotní odpoledne proběhl na prostranství pod přehradou Baška Den obce, kde se představily místní spolky, umělci, přijela i Charita Frýdek-Místek a Podané ruce. Ani občasný doslova aprílový deštík nepokazil pohodovou atmosféru, která zde panovala. Místní občané, mnohdy se svými přespolními známými, tady jistě našli spoustu dobré zábavy a chutného domácího občerstvení. Vše bylo proloženo množstvím informací o obci, spolcích atd. - prezentováno na velkoplošné obrazovce.

Po dvouleté odmlce se občané setkali na akci, která má v Bašce již tradici a nenechali si ji ujít. Na velké stage se s programem vystřídaly děti z místní základní školy se zpěvy, tanci, ale i verši a prózou s velkým úspěchem, za což byly odměněny potleskem. Lidové písně zazpívali krojovaní Čendaspoláci s cimbálovou muzikou Slifka. Následovala prezentace Mysliveckého spolku s názornými ukázkami, představili se jogíni, Obecní policie poučila, jak vybavit kolo a koloběžku pro bezpečnou jízdu a na travnaté ploše bokem tribuny se proháněly děti s míčem pod odborným dohledem členů TJ Sokol Baška.

Den obce Baška na Bašce (2022)
Den obce Baška na Bašce (2022)
Den obce Baška na Bašce (2022)

Prostranství lemované stánky, s volnou plochou pro ukázky hasičského sportu, pro parkour cvičení, které předvedli kluci skupiny Improve Yourself - s velkým stanem uprostřed, sloužilo k provedení zmíněných aktivit, ale také pro možnost občerstvení se v klidové zóně. Děti si zde mohly vypískovat si různé obrázky nebo si nechat namalovat na obličej zvolené motivy. Seděly zde rodiny, v přátelských hovorech diskutovali známí, sousedé a při tom sledovali právě probíhající program na pódiu. A protože především pánové byli nervózní – jak asi probíhá důležitý zápas české hokejové reprezentace na probíhajícím mistrovství světa – i ten jim byl občas dopřán k vidění na velkoplošné obrazovce. Boky stanu zdobily vizualizace významných projektů v obci, které čekají na svoji realizaci. V lesoparku pod přehradou tesali své sochy řezbáři, okolo přehrady byli k vidění orientační běžci, takže všude bylo živo, stále se něco dělo…

Co nelze opomenout? Návštěvu „kmotrů“ z Třebíče, které starostka obce Irena Babicová přijala před polednem na obecním úřadu. Tady se zapsali do Pamětní knihy, diskutovali o věcech, které se dějí v Bašce i Třebíči. Předávali si zkušenosti v různých oblastech státní správy. Z podia pak místostarosta Třebíče Pavel Janata pozdravil zúčastněné slovy:

Jsme rádi, že jsme po třech letech mohli do Bašky opět přijet mezi vás. Vážíme si pozvání paní starostky, jezdíme zde rádi – jako domů. Překvapilo nás, jak Baška zkrásněla, jak je upravená, zvelebená, třešničkou je jistě nová škola, kterou si děti určitě zasloužily. Přeji vám všem, ať se vám v Bašce dobře žije, ať jste tady spokojeni a šťastni,“ podotkl třebíčský host.

Den obce Baška na Bašce (2022)
Den obce Baška na Bašce (2022)
Den obce Baška na Bašce (2022)

A z tohoto místa pak zněly tóny a zpěv hodoňovické kapely Sousedé, kterou vystřídal známý Yo Yo band. Skvělá hudební produkce nenechala některé zúčastněné sedět, přišli před pódium, aby se v rytmu vlnili s větrem, který mnohdy znepříjemňoval práci ozvučovacím technikům. Do dvaadvacáté hodiny se nesla hudba nad Baškou, „vytrvalci“ tancovali, aby se pak rozloučili s konstatováním: „Díky za vše, bylo to fajn, zase za rok na Dni obce Baška nashledanou!

Fotogalerie: Den obce Baška na Bašce (2022)

Den obce Baška na Bašce (2022)
Den obce Baška na Bašce (2022)
Den obce Baška na Bašce (2022)
Den obce Baška na Bašce (2022)
Den obce Baška na Bašce (2022)
Den obce Baška na Bašce (2022)