Hry bez hranic

Fotbalový areál v Janovicích se stal v sobotu 10. září 2016 dějištěm I. ročníku soutěže obecních týmů v netradičních disciplínách. Myšlenka na uspořádání takovéto akce, která by se stala tradiční, vznikla při jednání zástupců 13 obcí Mikroregionu Beskydy s cílem vzájemného poznávání a vytváření přátelských vazeb mezi občany těchto obcí. Vlastního klání se nakonec účastnilo 7 obcí a mezi nimi také Baška se svými týmy.

Každá obec měla totiž do soutěže vyslat jednak tým tvořený dětmi (za nás to byly: Veronika Fišerová, Veronika Procnerová, Tereza Mílová, Klára Ondračková, Matěj Blahut, Jiří Eliáš a Josef Eliáš) a druhý pak byl utvořen dospěláky (Bašku zastupovali: Jana Ondračková, Martina Mílová, Lenka Eliášová, Jaroslav Meca, David Blahut, Pavel Eliáš a Martin Čajánek). Sestavení týmů však nebylo vůbec jednoduché, protože musely být splněny některé podmínky např. zastoupení věkových kategorií. S tímto si musel poradit především předseda sportovní komise Pavel Eliáš, který měl za obec organizační záležitosti na starosti. Nesmím rovněž zapomenout na rozhodčí nominovanou za naši obec, kterou byla Hanka Poledníková. A jak se ukázalo, byla velkým přínosem nejen pro skupinu rozhodčích, ale pomáhala nám také s přípravou na vlastní soutěž. Neponechali jsme náhodě také naši „image“, kde již námořnická trička s ovečkou, která byla k vidění poprvé na Baškohrátkách, vzbuzovala pozornost. A co teprve, když jsme nastupovali pod obecní vlajkou doprovázeni bašťanským maskotem (Radkem Bacílkem) opět v podobě ovečky. Ovšem naším triumfem byl upravený popěvek „Pásli ovce Bašťani nad přehradou ve stráni, hajdom, hajdom tydlidom, vyhrajem to a jdem dom“, který jsme „halekali“ na celé Janovice a tak si vytvářeli respekt u dalších týmů. A v čem se vlastně soutěžilo?

Již názvy jednotlivých disciplín (celkem jich bylo šest) např. LETNÍ BIATLON, kde soutěžící byl vybaven prkýnky s jednoduchým vázáním (lyžemi), lyžařskými hůlkami a lyžařskými brýlemi, a takto měl překonat 100 m s tím, že v polovině byla zařazena střelba ze vzduchovky, nebo HAMBURGER – členové týmu štafetově na jednotlivých stanovištích připravovali hamburger, který pak na posledním stanovišti měl co nejrychleji být sněden posledním členem týmu. Nebo poslední soutěž AGILITY, ve které šlo o štafetový běh přes překážky. Musíme kriticky přiznat, že ne všechny disciplíny se nám povedly, např. PUZZLE nebo VODA V KÝBLU nedopadly podle našich představ. Nicméně vše jsme dohnali v poslední soutěži, kde jsme v obou týmech získali maximální počet bodů. Jak jsme tedy dopadli v těžké konkurenci?

Tým dětí i dospělých skončil, jak se říká „na bedně“, a to na třetím místě. Tento vyrovnaný výkon mezi dětským týmem a dospělým se pak promítl do celkového druhého místa, kdy putovní pohár za první místo vyhrála Obec Janovice. Za tento výsledek patří všem soutěžícím za naši obec velký dík.

Ovšem, jak již bylo zmíněno na začátku, stěžejní idea nebyla jen vlastní zápolení, ale navázaná přátelství a příjemně strávený čas. Velké poděkování tak patří hostitelské obci a především za pořadatelský tým paní místostarostce Gabriele Milotové, která, jak připomenula předsedkyně Mikroregionu a starostka Frýdlantu n. O. Helena Pešatová, byla hlavní hybatelkou tohoto nápadu. My se nyní můžeme těšit na příští rok, kdy se pořádání ujme Obec Pržno a v roce 2018 by se pak ráda zhostila pořádání těchto her naše Obec Baška.

 

Fotogalerie: Hry bez hranic (2016)