I letos se přišla spousta Bašťanů naladit na adventní čas. V sobotu 2. prosince 2023 proběhlo sváteční rozsvícení stromečku, tentokrát v Hodoňovicích, které přikrášlil bohatý doprovodný program.

Náves před Hostincem U Čendy byla lemována stánky, které obsadily především místní spolky se svou pestrou nabídkou vánočního zboží, dekorace, přírodní kosmetiky, koláčků, zákusků aj. sladkých dobrot, nechyběly ani uzeniny, rybí výrobky, medové produkty, poprvé stánek obsadili i skauti se svými adventními věnci, nemohl chybět školní parlament a hasiči z Bašky i Hodoňovic se postarali nejen o to „ostřejší“ občerstvení.

„Co na tom, že se snad v oblacích roztrhla sněhová peřina, přišli jsme se občerstvit, pobavit s přáteli a trochu odreagovat od každodenních povinností. Zmrznout – to nezmrzneme, dá se nasát teplo z ohně u venkovních košů nebo se ohřívat vnitřně! Oba způsoby jsou příjemné, takže jsme spokojeni,“ to byly ty nejčastější reakce návštěvníků.

Kulturní program na podiu otevřel moderátor celého svátečního odpoledne David Blahut. Pozval k sobě starostu obce Baška Tomáše Břežka, aby slavnostně pokřtili obecní kalendář, který se už pomalu dostává do všech bašťanských domácností. Děti místní ZŠ sklidily se svým programem jako obvykle velký potlesk, poté na lidovou notu zahrála a zazpívala cimbálová muzika Slifka. Po ní podium zaplnili zpěváci Lašského smíšeného pěveckého sboru Baška a mnozí přítomní si známé koledy pobrukovali s nimi. A se setměním nastal ten správný čas, kdy starosta obce Baška popřál všem klidný adventní čas, vánoční svátky prožité v kruhu svých nejbližších a do nového roku pak vykročení tou správnou nohou s plnou náručí tolerance a sousedského porozumění. Na podiu nyní měla vystoupit kapela Světlo, ale ta díky špatnému počasí nedojela, tak ji pohotově zastoupila místní kapela Sousedé, jenž svými písněmi mnohdy i roztancovala zaplněnou náves.

Je třeba poděkovat všem organizátorům akce, členům kulturní komise, pracovníkům odboru služeb a v neposlední řadě celému personálu Hostince U Čendy za poskytnutí příjemného zázemí, kdy na sále hostince pak bylo ještě možné ve večerních hodinách „pobejt a poplkat“ s přáteli za příjemných melodií písničkáře Mariána Mari.

Redakce Zpravodaje Baška

Foto: Lukáš Valerián

Fotogalerie: Rozsvěcování stromečku (2023)

Mikuláš v Hodoňovicích (2023)
Mikuláš v Hodoňovicích (2023)
Mikuláš v Hodoňovicích (2023)
Mikuláš v Hodoňovicích (2023)
Mikuláš v Hodoňovicích (2023)
Mikuláš v Hodoňovicích (2023)
Mikuláš v Hodoňovicích (2023)