Venku nám krásně nasněžilo, obecní stromečky byly rozsvíceny a Mikuláš, čert a anděl dorazili do Hostince U Čendy, aby se opět zeptali vašich ratolestí, jak si celý rok počínaly a zda byly hodné. Před 15. hodinou se začal sál hostince pomalu plnit zvědavými dětmi v doprovodu rodičů i prarodičů. Některá dítka se těšila, jiná bála. To podle stavu svého svědomí.

Odpoledne zahájili herci z divadelního spolku Famus, kteří nám přišli zahrát loutkovou pohádkou Příhody medvídka Ťupínka. Setmělo se a nadešel čas zavolat: „Mikuláši, pojď k nám!“ A opravdu z pódia sestoupili, Mikuláš s čertem a andělem a byli tak, jak to má být - čert zlý, anděl hodný a Mikuláš spravedlivý a taky shovívavý. Všechny přítomné děti jej přesvědčovaly o tom, že až na malé výjimky byly celý rok hodné. U některých měl pochybnosti sám čert, a tak se už už chystal odnést hříšníky do pekla. Mikuláš však včas zasáhl a za příslib polepšení se za děti přimluvil. Ve spárech čerta tedy nakonec letos nikdo neskončil, naopak, za hezkou básničku nebo písničku byl každý odměněn balíčkem s dobrůtkami. 

Akce je dětmi každoročně očekávaná, tato tradice má U Čendy silné kořeny. Bezpochyby se tak i příští rok budou moci děti znovu těšit na silné zážitky.

Děkuji tímto Ondrovi Hajduškovi, který celou akci moderoval a ujal se i role DJ, Martině Mílové a Jonáši Ludvíkovi za jejich čas a energii, kterou jsou ochotni dětem věnovat, přátelům z Čendaspolku za vydatnou pomoc při organizaci, a také celému kolektivu Hostince U Čendy, kde máme úžasnou podporu a zázemí.

Ráda bych všem popřála krásné a poklidné Vánoce, rodinnou pohodu a hodně zdraví, lásky a úsměvů v roce 2024.

Monika Navrátilová

Foto: Vratislav Kryl

Mikuláš v Hodoňovicích (2023)
Mikuláš v Hodoňovicích (2023)
Mikuláš v Hodoňovicích (2023)
Mikuláš v Hodoňovicích (2023)
Mikuláš v Hodoňovicích (2023)
Mikuláš v Hodoňovicích (2023)
Mikuláš v Hodoňovicích (2023)