28. října, den narozenin naší krásně země, jsme po 4leté pauze opět oslavili pohybem - konala se totiž obnovená Šichta na Čupek.

Tento běžecko-turistický závod, který provází skvělá atmosféra a radost z běhu, přinesl všem účastníkům, ať už začátečníkům, hobíkům, ale i rodinám s dětmi, nezapomenutelný sportovní zážitek v malebném podzimně zbarveném prostředí Metylovické hůrky, které u nás nikdo neřekne jinak než Čupek. Všechny nadšené běžce a běžkyně ráno při registraci vítalo sluníčko, nálada byla výborná, a tak jsme v 10 hodin společně všem závodníkům, kteří vyběhli hromadně, najednou ve všech kategoriích, odpočítali 3, 2, 1 start. Letošní ročník prošel menší obměnou a zjednodušením, děti měly připraveny kratší trasu kolem úpatí hůrky, ženy čekal jeden okruh, tzn. na vrchol a zpět, v délce cca. 5,5km, muže pak okruhy dva. Vzhledem k pátečnímu uplakanému počasí byla trať v některých úsecích poněkud náročná a na závodnících při doběhu bylo celkem patrné, že si po cestě užili místy i bahenní lázně. Nikomu to však neubralo na náladě a díky skvělé atmosféře v cíli a podpoře publika dobíhali běžci s úsměvem na rtu. Tam na ně čekal již tradičně výborný gulášek, sponzorský Birell na čepu a děti potom vafle, párek v rohlíku a teplý čaj.

Výkony byly obdivuhodné, vzhledem ke ztíženým podmínkám na trati. Děti dobíhaly jako první a povzbuzování nejen svých rodičů a aplaus v cíli si očividně užívaly. V ženské kategorii si pak již něco málo po půlhodince od startu doběhla pro vítězství naše domácí Šiška Poledníková, mužskou kategorii pak ovládli bratři Šindelkovi z Pržna. Nemohu nezmínit závodnici Johanku Zonkovou, která, ač teprve desetiletá, soutěžila v kategorii žen a Čupek zvládla za úžasných 45 minut. Komu tedy udělíme speciální cenu závodu bylo jasné. Na poslední chvíli se nechal vyhecovat a přidal se ke startujícím běžcům také hlavní pořadatel a organizátor závodu Aleš Ludvík, který si tak osobně opět vyzkoušel, jak náročná Šichta na Čupek vlastně je. Výsledky byly zapsány, slavnostně vyhlášeny, rozdány hodnotné ceny pro vítěze a musím říct, že sváteční říjnový den, plný pohybu, pohody, radosti, úsměvů a společně stráveného času se sousedy a kamarády, stál i tentokrát za to.

Chtěla bych velmi poděkovat svým přátelům z Čendaspolku, hodoňovickým dobrovolným hasičům i všem jednotlivcům, kteří se podílejí na spolkovém a společenském životě v naší obci a pomáhají udržet naši vesnici skutečně živou. Doufám též, že se takto čilý společenský život v naší obci udrží co nejdéle. A za spolupráci a sponzorské dary patří velké díky také obci Baška a pivovaru Radegast.

Monika Navrátilová

Foto: Vratislav Kryl

Fotogalerie: Šichta na Čupku (2023)

Šichta na Čupku (2023)
Šichta na Čupku (2023)
Šichta na Čupku (2023)
Šichta na Čupku (2023)
Šichta na Čupku (2023)
Šichta na Čupku (2023)
Šichta na Čupku (2023)
Šichta na Čupku (2023)
Šichta na Čupku (2023)
Šichta na Čupku (2023)
Šichta na Čupku (2023)
Šichta na Čupku (2023)