I v Bašce zaklepal adventní čas na dveře a to bylo znamení, že je třeba vše připravit na rozsvícení vánočních stromů. A protože pod hlavičkou obce Baška jsou hned tři vesnice, bylo třeba nazdobit tři stromy. Ale naše obecní služby s přispěním Technických služeb Frýdek-Místek vše zvládly v předstihu a krásný stříbrný smrk – v Bašce od manželů Handrkových, smrk v Kunčičkách před školou od kunčičských občanů Chasákových, i hodoňovický statný smrk před Hostincem U Čendy byly přepravené již v půlce listopadu na slavnostní okamžiky předvánoční doby.

 Poslední listopadový den, den před první adventní neděli, bylo na náměstíčku před Obecním úřadem Baška opravdu živo. Stavěly se stánky, velké podium, připravovalo se zázemí pro okamžik rozsvícení vánočního stromu, jehož vršek byl ozdoben stříbrnou hvězdou. Vestibul obecního úřadu obsadila základní škola – vše bylo nachystáno na zdobení perníčků, byl zde k zakoupení punč – dětský i pro dospěláky, který se naléval do porcelánových hrníčků s vánočním motivem. Kolem čtrnácté hodiny už bylo venku opravdu rušno, podium svítilo, takže nic nebránilo tomu, aby moderátor akce David Blahut „adventní hodování“ zahájil. Pozval k sobě starostku Bašky Irenu Babicovou, která občanům poděkovala za celoroční spolupráci při zvelebování obce a popřála klidný adventní čas, čas pohody, porozumění a tolerance. Byl pokřtěn i obecní kalendář pro rok 2020, který je určen pro každou bašťanskou domácnost.

A pak se na „místní scéně“ střídaly se svým vystoupením děti ZŠ Baška, Frýdlantské chasy a členové folklorního souboru Ondráš. Mezi tím se občané občerstvovali z nabízených dobrot místních spolků – třeba punčem, medovinou, rybízákem, klobásou, bramborákem, rybím tatarákem (jistě překvapil svoji jemnou chutí), koláčem, zákuskem či drobným cukrovím. Daly se zde zakoupit i vánoční dárečky – třeba z pedigu, eko jeans výrobky aj. drobnosti, které vždy potěší. A samozřejmě nabídky vánočních dekorací dominovaly, takže vybrat si tu nej, která by se hodila právě Vám, bylo velice těžké. Zpestřením akce byla i dražba adventních věnců a výrobků žáků místní školy.

Protože se stmíváním nabýval i mrazík na své síle, mnohé zahřívala teplá medovina a děti jistě skotačení kolem vystaveného dřevěného betléma Štefana Danieloviče. Na podiu začaly znít koledy v podání členů Lašského smíšeného pěveckého sboru Baška, farář skalické farnosti Pavel Grodek připojil sváteční slovo a popřál Bašťanům požehnané vánoční svátky, a to bylo impulzem pro rozzáření vánočního stromu. Především děti, ale i dospělí, upínaly svá očka na jeho zářící světélka a bylo slyšet tenkými hlásky: jé, ten je nádherný…. Nad Baškou se nesly tóny a zpěv hodoňovické kapely Sousedé, která dokázala strhnout přítomné nejen ke zpěvu, ale mnohdy i k tancování, vytvořila finální, pohodovou atmosféru celé akce. Na fasádu nové základní školy byla promítána videoprojekce – kresby žáků s vánoční tématikou, takže lidé stáli v úžasu, v momentu překvapení, ale snad i s myšlenkami na vše pěkné, co nás čeká. Ano, čekají nás příjemné chvíle adventní doby, která bude právě taková, jakou si ji vytvoříme, jak ji dokážeme prožít. Tak hodně štěstí, síly a tolerance i v tom novém roce 2020!

 

Fotogalerie: David Šrubař