Nikdo už se nemohl dočkat nějaké akce u nás v Bašce a bylo to opravdu znát. V sobotu 15. května se tradiční akce pořádané Bašťanským spolkem zúčastnil rekordní počet lidí, a to neskutečných 252.

Předzvěstí vysoké účasti už mohlo být také počasí, kdy od rána po několika deštivých dnech lákavě svítilo sluníčko a zvalo vyrazit někam ven. První nedočkavci se tak začali scházet na startu pochodu už minimálně půl hodiny před samotným začátkem registrace.

Každý, kdo se vydal na Cestičku okolo Bašky, obdržel kromě snídaně v podobě výborné domácí buchty paní Broňky také základní občerstvení na cestu. Do druhé ruky dostal mapku s vyznačenou trasou a kartičku s políčky pro jednotlivá stanoviště. Těch bylo na trase mimo start (a zároveň cíl) celkem 8.

První zastávkou bylo parádně připravené stanoviště na Včelařské stezce, které nás mžikem přeneslo do Pohádkového království. Úkoly a pohádkové postavy, které tam čekaly, měly pro příchozí připraveno kromě občerstvení také několik úkolů. Museli například rozesmát smutnou princeznu, naučit zpívat květinu nebo prokázat znalost bylinek u místních „ježibab“.  Jakmile vše bylo úspěšně absolvováno, dostali do své kartičky potvrzení a mohli pokračovat dále.

Na dalších stanovištích museli všichni zjistit údaje požadované pro jednotlivá stanoviště na kartičce.  Například počítat zvířata, která u jednoho z míst viděli, vyjmenovat prvky dětského hřiště na Kamenci nebo pořídit si fotografii v zavěšené pneumatice.

Speciální zastávka na Malé Bašce byla zpestřena plackovými hody, které pro všechny připravili místní nadšenci (na placky zpracovali neskutečných 60 kilo brambor!), a to na nádherně upraveném prostoru s příjemným posezením.

Každý rok se pořadatelé snaží trasu obměnit, aby se tak lidé mohli podívat i na místa, o kterých třeba ani netušili, že v Bašce jsou. Letošní trasa, značená barevná šipkami v délce něco málo přes 17 km, byla místy lehce poznamenaná uplynulými dešti a na konci bylo krásně vidět, kdo byl jejím účastníkem.

Z úvodních registračních údajů jsme vyčetli, že: na trasu se vydalo celkem 252 účastníků. Nejstarším výletníkem byla žena ročník 1939, opravdu klobouk dolů! Na Cestičku se vydalo pěšky 194 lidí, 53 jich trasu zdolalo na kole a vyjely také tři kočárky a dvě koloběžky. Celkově místních ze všech částí Bašky bylo 169, z blízkého Frýdku-Místku dorazilo 21 lidí a ostatní byli ze vzdálenějších koutů, například Havířov, Ostrava, Ostravice, Janovice, Skalice, Třinec, Pstruží a nejvzdálenější účastníci přijeli až z Velkého Týnce okres Olomouc.

K večeru si sice počasí řeklo, že sluníčka už bylo dost, a spustil se na chvíli déšť. Přesto byl letošní ročník hodně vydařený a i navzdory trvající nutnosti dodržování zpřísněných hygienických opatření jsme si celý den všichni pořádně po dlouhé době zase užili.

Za pořadatele všem účastníkům děkuji za hojnou a rekordní účast, která nás, přiznám se, lehce zaskočila, ale na druhou stranu opravdu hodně potěšila. Děkuji také všem přátelům po trati, kteří nám pomohli s organizací a vedením jednotlivých stanovišť a byli parádně připraveni. Věřím, že si všichni Cestičku pořádně užili a že se brzy uvidíme také na dalších akcích pořádaných v rámci naší nádherné obce Baška.

2021-cesticka-baska-01
2021-cesticka-baska-02
2021-cesticka-baska-03
2021-cesticka-baska-04
2021-cesticka-baska-05
2021-cesticka-baska-06
2021-cesticka-baska-07