V pátek 8. září 2023 brzy ráno vyrazil autobus s přibližně šedesátkou cestujících na třídenní zájezd obce Baška, který byl směřován do jižní části Moravy, a to do oblasti Zlínska a okolí přehrady Nové mlýny. Ráda bych tímto článkem přiblížila, co vše jsme v průběhu zájezdu navštívili, co jsme měli možnost shlédnout.

Každou z celkem 11 zastávek si dovolím zhodnotit a na závěr u popisu každého navštíveného místa uvedu subjektivní hodnocení, a to bodovou škálou od 0 do 10, kdy počet bodů 10 získá pouze takový zážitek, který byl úplně bezchybný a místo, které opravdu doporučuji navštívit. Ráda bych, abyste po dočtení do konce získali pár tipů třeba na rodinný výlet.

Pátek

1) ZOO Lešná

Jako první zastávku na našem zájezdovém téměř marotonu byla Zoologická zahrada Lešná ve Zlíně. Nádherná a ke zvířatům velice přátelská ZOO, ve které jsou ve zdařilých napodobeninách jejich přirozeného prostředí k vidění například sloni, žirafy, nosorožci, zebry, asijští tygři, ušatí medvědi a giboni, australští klokani, běžci emu, ale i jihoameričtí papoušci, mravenečníci nebo lamy, ale třeba i tučňáci. Specialitou, kterou si nešlo nechat ujít, byli rejnoci, které jsme si mohli pohladit a dokonce jsme je sami vlastnoručně krmili mini chobotničkami.

Mnoho z nás usoudilo, že tato ZOO si zaslouží mnohem více času, než jsme jí mohli na naší cestě věnovat a shodli jsme se, že tohle místo stojí za návštěvu i opakovaně. Začínám proto vysoko a ZOO Lešná dávám rovnou 10 bodů.

2) Muzeum Tomáše Bati Zlín

Pokračovali jsme do Zlína, a to do Baťova muzea. Toto muzeum otevřelo v roce 2013 expozici ve 14. budově bývalého továrního areálu jako součást kulturně – vzdělávacího projektu s názvem Baťův institut. Poprvé v historii je zde důstojně prezentována historie firmy Baťa od jejího vzniku v r. 1894 až do roku 1948.

Názorně je díky staré ševcovské dílny a výrobní obuvnické linky z 30. let 20. století zachycen pokrok ve výrobě obuvi, který firma za dobu své existence uskutečnila. Velký prostor je věnován sbírce obuvi s více než šesti sty exponáty. Představena je nejen produkce firmy Baťa, ale také kolekce bot exotických a historických, přičemž nejstarší originál se datuje do roku 1588. Od průvodců jsme se průběžně dozvěděli spoustu zajímavého a vše se, jak jinak, týkalo především obuvi. Kromě toho nám shrnuli také historii rodiny Tomáše Bati a popsali dobové události z období, kdy bylo toto město obuvnickým královstvím s dosahem nejen v rámci naší republiky.

Baťovo muzeum je dle mého zajímavé vidět, sbírka obuvi okořeněná raritami stojí za to, dozvíte se něco o samotném principu podnikání Tomáše Bati. Nicméně si myslím, že jedna návštěva stačí a není potřeba se sem vracet. Dávám 7 bodů.

3) Plavba lodí po řece Moravě a Baťově kanále

Odpoledne nás čekala v přístavu ve Spytihněvi vyhlídková loď Morava, se kterou jsme se vydali na plavbu po řece Moravě a Baťově kanále vybudovaném jako umělá dopravní cesta pro zásobování. Náš cíl byl v Napajedlech, kde jsme si udělali přestávku, abychom mohli navštívit místní zámek. Poté jsme opět nastoupili na palubu a pluli zpět. Cestou jsme si vyzkoušeli obousměrně také plavební zdymadlo, které slouží k vyrovnání hladin dvou výškově rozdílných toků, a to řeky Morava a Baťovým kanálem. Zdymadlo je vlastně něco jako vodní výtah.

Plavba to byla pohodová, voda byla klidná, počasí neskutečně nádherné. Kdo chtěl, trávil čas na spodní palubě, kde byly stolky s barem, kdo měl zájem, mohl sedět na horní palubě, opalovat se a jen tak si užívat té romantické pohody. Pokud se budete v okolí pohybovat, doporučuji se projet. Podmínkou ovšem musí být krásné počasí, aby vynikla ta celková pohoda plavby. Lodní výlet ode mne dostává 8 bodů.

4) Zámek Napajedla

Jak jsem uváděla výše, v průběhu plavby jsme navštívili zámek Napajedla. Jedná se o pozdně barokní šlechtické sídlo, které je dnes soukromých rukách a jeho prostory slouží především k pořádání komerčních a společenských akcí. Budova je veřejnosti přístupna omezeně a také během naší prohlídky probíhaly přípravy na svatby konané následující den. Zámek je volně stojící dvoukřídlá budova ve tvaru písmene U, kde je ve třech podlažích přes 50 obytných místností, a to mimo pokojů služebných a příslušenství. Navštívili jsme například kruhový zrcadlový sál, barokní salonek, zámeckou jídelnu nebo zámeckou kapli. Kolem zámku se rozprostírá rozlehlý park s rybníčkem.

Je velká škoda, že prohlídky neprobíhají pravidelně, protože zámek si prošel viditelně nákladnou rekonstrukcí a je ve velice zachovalém stavu.

Hodnotím 6 body. Samotný zámek má rozhodně na víc, ale průvodkyně, která svůj výklad prakticky četla z papíru, a také skutečnost, že zámek slouží především ke komerčním účelům, mne přiměly ke snížení bodového hodnocení.

Sobota

5) Moravské zemské muzeum v Brně

Moravské zemské muzeum je druhá největší a druhá nejstarší muzejní instituce v ČR. Bylo založeno roku 1817 císařským dekretem Františka I. a ve svých sbírkách uchovává přes 6 milionů předmětů, které představují cenný materiál z oborů přírodních a společenských věd, mj. i Věstonickou Venuši. Muzeum se nachází v Dietrichsteinském paláci na Zelném trhu v Brně. Návštěva tohoto muzea se nám ale zkomplikovala tím, že prohlídka s průvodci měla být zahájena hodinu před samotným otevřením muzea. Nicméně člověk je tvor omylný, a přes opakované písemné potvrzení na nás v muzeu jednoduše zapomněli. Snažili se vše napravit, a tak nám otevřeli všechna tři patra muzea a my jsme se mohli procházet po prostorách Dietrichsteinského paláce úplně volně a sami, a to mimo otevírací dobu. Průvodkyni, která vstoupila do prostor muzea s první skupinou ranních návštěvníků, naše přítomnost uvnitř muzea docela řádně vylekala, protože vůbec netušila, že se v prostorách někdo nachází.

Přesto, že přístup ze strany muzea byl velice vstřícný a na omluvu nás nechali pohybovat se po prostorách muzea bezplatně, jedná o sbírky, ke kterým je výklad potřeba, aby prohlídka byla ucelená a dávala smysl. Musím proto přiznat, že přes neskutečné množství určitě velice hodnotných exponátů z historie naší země, mne muzeum zase až tak nezaujalo. Navíc jsem fanda minerálů a kriticky jsem zhodnotila, že muzejní sbírka obsahovala vesměs méně cenné kousky jednotlivých minerálů, než by si takováto expozice skutečně zasloužila a dokonce jsem objevila chybný popisek exponátu. Naši návštěvu hodnotím 6 body, ale opravdu je potřeba brát v úvahu, že obvyklá prohlídka zcela určitě probíhá úplně jinak, než ta naše.

6) Archeostezka podél přehrady Nové mlýny: Dolní Věstonice - Pavlov

Vydali jsme se po lokalitách lovců mamutů, kteří zde žili před 30 000 lety, a to po přibližně 3,5 km dlouhé archeostezce mezi Dolními Věstonicemi a Pavlovem. Viděli jsme tam na vlastní oči přesně ta místa, kde archeologové učinili objevy, které navždy zapsaly oblast pod Pálavou do celosvětové historie. Jednalo se například o místo, kde se našla slavná Věstonická Venuše nebo místo, kde byl objeven dodnes záhadami opředený dolnověstonický trojhrob. Stezka vedla do poměrně dosti prudkého kopce, ale výhledy, které se nám nahoře otevřely, daly zapomenout na celé předešlé plahočení se v obrovském vedru. Nádherná příroda, pálavské stráně zarostlé právě dozrávající vinnou révou a dozrávajícím obilím. Celé tohle panorama podtrhovala hladina vodní nádrže Nové mlýny, která byla všude okolo.

Přes fyzickou zátěž, kterou způsobilo především velice horké počasí, to byl opravdu moc hezký zážitek. Nahoře jsme několikrát dlouho stáli, dívali se jen tak dolů a doslova jsme se kochali tou krásou, která evokovala slova Sládkovy básně „velké, širé, rodné lány...“. Bez dalšího komentáře dávám 9 bodů.

7) Archeopark Pavlov

V Pavlově jsme navštívili Archeopark, což je opravdu jedinečná a moderní expozice, která získala několik světových cen. Zpřístupňuje jednu z nejvýznamnějších pravěkých lokalit doby lovců mamutů na světě. V unikátní architektonické stavbě, vstupující pod zem na úroveň nálezových vrstev, jsou prezentovány kamenné a kostěné nástroje, které pravěcí lidé používali v každodenním životě i při lovu. Unikátním prvkem je skládka mamutích kostí, která zůstala po svém odkrytí na původním místě a která je přímo součástí muzea. Tato atraktivní muzejní prezentace podpořená moderní audiovizuální technologií a samotná unikátní stavba archeoparku, oceněná prestižní cenou Stavba roku 2016, nám nabídly zajímavý a hodnotný zážitek.

Byla to moc hezky a neotřele zpracovaná expozice doplněná úvodním promítáním. Budova perfektně zapadá do krajiny a neruší ji. Dávám 9 bodů a návštěvu doporučuji především ve spojení s archeostezkou.

8) Vinný sklípek s večeří - Hustopeče U Vrbů

A co by to bylo za zájezd do Pálavské oblasti, kdybychom neposeděli ve vinném sklípku?! Samozřejmě byla i tato kultura na programu a sobotní večer jsme strávili v rodinném sklípku v Hustopečích U Vrbů. Posezení jsme zahájili přípitkem a k večeři jsme měli neskutečně dobře upravené pečené maso, zelí, kuřecí řízečky, domácí chléb doplněné domácím jablkovým štrůdlem, jednohubkami a chlebem se švarkama jen tak k zakousnutí na stolech. Víno bylo lahodné, bavili jsme se příjemně a došlo i na zpěv lidovek. To se to pak dobře usínalo…

Tento bod programu hodnotím 9 body. Rodinná obsluha byla příjemná, jídlo i pití perfektní. Sklípek je poměrně velký a hodí se pro větší kolektiv, ale díky dalším dvěma menším místnostem si zde dovedu představit i komornější skupinku.

Neděle

9) Papouščí ZOO Bošovice

Nedělní ráno bylo nejen neobvykle slunečné, ale pro nás také neobvykle barevné. Navštívili jsme totiž jediné zařízení svého druhu v České republice, a to Papouščí zoologickou zahradu v Bošovicích, kde je k vidění kolem 380 kusů papoušků ze všech koutů světa.

Příběh této speciální a hlasité ZOO se začíná psát v roce 1969, kdy jeden malý kluk dostává od rodičů několik párů andulek. Z koníčka se léty stane kůň a tento chlapec, Vlastimil Škrhák, nakonec zakládá ZOO. Z jeho velice vtipného výkladu je opravdu znát, že vrabčáky, jak papouškům důvěrně říká, opravdu miluje. Po našem příchodu jim také pustil do voliér sprchu a my jsme se bavili probíhajícími papouščími koupelemi.

Pokud máte papoušky rádi, bude se vám tady hodně líbit. Trošku mne mrzelo, že setkání s papoušky nebylo kontaktní, ale zde preferují především přirozené chování papoušků, a tak jediný mluvící papoušek byl nazván lehce retardovaným ;-) Jakožto milovník těchto barevných vřískalů dávám návštěvě 8 bodů, protože mi přímý kontakt s papoušky prostě chyběl.

10) Hrad Buchlov

V neděli po poledni se vydáváme na zdaleka viditelný a majestátný hrad Buchlov, který stojí na vysokém kopci. Hrad je ukázkou středověké pevnostní architektury a hradní interiéry dokumentují vývoj bytové kultury od 15. do 19. století. Nejstarší část hradu tvořily původně jen 2 obranné věže s obytným palácem a kaplí, později byly části hradu přistavovány do dnešní podoby. Prošli jsme si základní prohlídkový okruh, takzvanou Procházku starým hradem, což zahrnovalo gotické a renesanční prostory hradu, černou kuchyň, zbrojnici a knihovnu.

Tento hrad je poměrně hezký a jeho prohlídka patří mezi hrady k těm více zajímavým, určitě právem patří mezi naše národní kulturní památky. Hrad Buchlov si u mne vysloužil krásných 8 bodů.

11) Luhačovice – prohlídka a ochutnávka minerálních pramenů s průvodcem

Naší poslední zastávkou zájezdu byly Luhačovice. Jsou to čtvrté největší lázně České republiky a nejnavštěvovanější lázně Moravy s více než 300 let trvající lázeňskou tradicí. Po příjezdu nás čekaly dvě průvodkyně, které nás půldruhé hodiny provázely po kolonádě a přilehlých uličkách s lázeňskými vilami a povídaly o historii, architektuře a o samotných minerálních pramenech, které jsme ochutnávali. Měli jsme velké štěstí, protože se v Luhačovicích právě konal u příležitosti výročí narození Marie Calmy Veselé, básnířky, pěvkyně, spisovatelky a manželky zakladatele luhačovických lázní Františka Veselého, „kloboukový den“. Lázně na jeden den opět vypadají jako na přelomu 19. a 20. století. Lidé si nasadí dobové klobouky, mnoho z nich mělo dokonce celé kostýmy, a procházejí se po promenádě, povídají si, popíjejí z minerálních pramenů a odpočívají. Moc hezká podívaná, jako bychom se vrátili v čase.

Tohle všechno dohromady bylo velice působivé, podtržené nádherným počasím a s blížícím se podvečerem měly lázně neskutečné kouzlo. Tento zážitek cením plnými 10 body a chci se zase brzy do Luhačovic podívat na více dnů, protože si to opravdu zaslouží.

Byli jsme hodně unavení, ale spokojení a plni krásných zážitků a nových poznání. Zájezd se vydařil na 11 bodů.

Hana Poledníková

Fotogalerie: Zájezd obce Baška - Jižní Morava (2023)

Zájezd obce Baška - Jižní Morava (2023)
Zájezd obce Baška - Jižní Morava (2023)
Zájezd obce Baška - Jižní Morava (2023)
Zájezd obce Baška - Jižní Morava (2023)
Zájezd obce Baška - Jižní Morava (2023)
Zájezd obce Baška - Jižní Morava (2023)
Zájezd obce Baška - Jižní Morava (2023)
Zájezd obce Baška - Jižní Morava (2023)
Zájezd obce Baška - Jižní Morava (2023)
Zájezd obce Baška - Jižní Morava (2023)
Zájezd obce Baška - Jižní Morava (2023)
Zájezd obce Baška - Jižní Morava (2023)
Zájezd obce Baška - Jižní Morava (2023)
Zájezd obce Baška - Jižní Morava (2023)
Zájezd obce Baška - Jižní Morava (2023)
Zájezd obce Baška - Jižní Morava (2023)
Zájezd obce Baška - Jižní Morava (2023)
Zájezd obce Baška - Jižní Morava (2023)
Zájezd obce Baška - Jižní Morava (2023)
Zájezd obce Baška - Jižní Morava (2023)
Zájezd obce Baška - Jižní Morava (2023)