Krmáš, hody, posvícení – jak je v krajích nazývána vzpomínková slavnost na posvěcení kostela (na rozdíl od poutě, kdy se připomíná světec, kterému je kostel zasvěcen), je udržována i v mnoha vesnicích našeho regionu. Ne vždy se všemi tradicemi, které ke krmáši patří, ale vždy se jedná o veselí. Ne jinak tomu bylo i v Hodoňovicích v Hostinci U Čendy v sobotu 16. října. Pozvání na tradiční krmáš sliboval i překvapení.

Ale co věděli návštěvníci večerní zábavy jistě - že si zde budou moci pochutnat na výborném krmášovém menu, a to na do zlatova vypečené kachničce s houskovým knedlíkem a červeným zelím. Rovněž kapela Bacardi byla zárukou kvalitní hudební produkce, takže se místa na sále hostince po devatenácté hodině rychle plnila. Když šéfová místního Čendaspolku Dajana Zápalková oficiálně akci zahájila, neopomenula hostům prozradit, kdože nebo co bude tím „překvapením“. Také prozradila skutečnost, že si zároveň tento večer připomeneme historická fakta z dob trvání Hostince U Čendy, a sice – 120 let od doby, kdy hostinec přešel do správy obce Hodoňovice, a 75 let nazpět začali hostinec provozovat Vincenc (česky Čeněk) a Adéla Stýskalovi. A to už je jistě důvod k oslavám! Místní Čendaspolek nechal k této příležitosti naplnit včelařem Martinem Carbolem 120 půllitrových „plaskaček“ medovinou a k tomu zakoupil i štamprle s logem Hostince U Čendy a přítomní hosté si tak mohli zakoupit tyto upomínkové dárky. Že byste tyto suvenýry chtěli též mít doma? Není problém, stačí zajít na pivo do „Čendy“ a zbylé kousky si koupit.

Krmáš Hodoňovice (2021)
Krmáš Hodoňovice (2021)
Krmáš Hodoňovice (2021)

A jak tedy probíhala krmášová zábava dále? Skupina Bacardi svým hudebním projevem skutečně nenechala moc hostů sedět, na sále se tančilo, mnohdy i zpívalo. V přestávce pak vystoupili kouzelníci Bohumír Kocich a Josef Poncza, který polykal ohně, konzumoval žiletky, takže mnohdy přítomní ani nedýchali, kroutili nevěřícně hlavami. Před půlnocí proběhlo losování „vesnické“ tomboly, ze které si výherci odnášeli především to, co se urodilo na zahradě – dýně, ořechy, hroznové víno aj.

Večer se přehoupl přes půlnoc, zábava vrcholila tancem na parketě, ale též u hospodského „pekla“, většinou při „angreštovce“ se vedly hovory na různá témata.

„… Jsme rádi, že jsme se konečně mohli sejít … po dlouhé době konečně s přáteli … už nám ta společná setkání chyběla…,“ to byla velice častá slova hostů, kteří do Hostince U Čendy třetí říjnovou sobotu zavítali. A když odcházeli, mnozí z nich si odnášeli s dárky ještě i perníkový půllitr s napsanou sto dvacítkou, která jim má připomenout tradici hostince v Hodoňovicích.

Tak zase někdy na shledanou na další povedené akci, která bude skvělá jen díky vám a vaší přítomnosti.

Těší se na vás Čendaspoláci a fojt Pavel Kowalczyk

Fota: Vratislav Kryl

Fotogalerie: Krmáš Hodoňovice (2021)

Krmáš Hodoňovice (2021)
Krmáš Hodoňovice (2021)