Oslavy 630 let založení Hodoňovic proběhly ve dnech 19. a 20. října 2018. Za pomoci zúčastněných občanů byla zasazena lípa srdčitá. Zazněla i česká státní hymna v podání všech přítomných. Hosté se bavili u bohatého kulturního programu a navštívili i výstavu historie Hodoňovic.

Hodoňovice oslavovaly, a také se bavily na Krmáši

V roce 1388 se objevuje první zmínka o Hodoňovicích, a to na listině, kterou přejímá Hanko (Hynek) de Friedlant město Místek jako léno od olomouckého biskupa. Právě tam, mezi jinými vesnicemi, se objevuje pustá ves Quittendorf. Toto je první ověřený název naší obce. Takže letos tomu je 630 let. (Vypsáno z publikace Baška, Kunčičky u B., Hodoňovice, 1998).

Této skutečnosti se chopil hodoňovický Čendaspolek, Obec Baška a začali společně s hostinským od Čendy Pavlem Kowalczykem, připravovat oslavy 630 let založení Hodoňovic. Nic velkého, oslavy malé, vesnické, ale „naše“!

Protože při této příležitosti je dobré připomenout i historii obce, třeba nějakou výstavkou dokumentů, různých artefaktů, které deklarují, jak naši předkové žili, čím se obklopovali, jak vypadalo území, příroda atd… K tomuto byla pozvána osoba jistě fundovaná, a sice Jaromír Polášek, pracovník Muzea Beskyd ve Frýdku-Místku, jež má v Hodoňovicích své kořeny. Ten nainstaloval v jedné místnosti Hostince U Čendy vše, co minulost našich předků plně zobrazuje. A z pamětní knihy obce Baška, která zde byla k dispozici občanům pro zapsání svých pocitů a dojmů z této výstavy, se dá mj. vyčíst:

„Děkujeme za informace k historii Hodoňovic, za připomenutí života našich předků, ale i ne tak dávné doby, na kterou se mnohdy pozapomíná…“.

Jaromír Polášek pak ještě do pátečního programu oslav zařadil asi půlhodinové povídání k historii obce s video ukázkami, kam Hodoňovice zařadil do širšího kontextu regionálních událostí v různých tisíciletích. A necelá stovka návštěvníků v sále Hostince U Čendy poslouchala s velkým zaujetím.

Ale pojďme na začátek oslav, k pátečnímu odpoledni 19. října 2018. Před hostincem stojí stánek Medového dvora Martina Carbola, kde se lidé zahřívají medovinou v pochmurném podzimním dni. Dajana Zápalková, předsedkyně Čendaspolku, je vítá a zároveň zve k sázení Stromu republiky. Tento akt proběhne na jižní straně budovy hostince, kde už je ve vyhloubené jámě připravená lípa srdčitá k zasypání. Po přivítání všech přítomných hostů starostka obce Baška Irena Babicová vyzvala hlavní aktéry – Libora Vavříka-dlouholetého zástupce obce Hodoňovice v zastupitelstvu obce Baška, Pavla Kowalczyka-majitele pozemku, na který je lípa sázená, a Čendaspolačku Dajanu Zápalkovou, aby lípu zasypali hlínou, zaleli, aby dobře rostla. I lidé se do této činnosti zapojili a rýč si předávali jako štafetu. Někteří zase vázali na strom trikoloru, jako symbol státnosti. A ještě jedna zajímavost. K této příležitosti byly připraveny papírové lístky ve tvaru listu lípy, kam občané mohli napsat svůj vzkaz či přání generaci příští. Tyto lístky pak budou vloženy do plechové skříňky, která se při nejbližší vhodné příležitosti uchová ve věži kostela či v půdních prostorách školy, uvidíme. Na závěr tohoto aktu se rozezněla československá státní hymna v podání všech zúčastněných občanů, což dodalo celé akci punc vlastenectví.

Poté se všichni přemístili do sálu hostince, kde starostka obce ve své krátké řeči ocenila dění v Hodoňovicích. A její dárek Hodoňovjanům? „Dlouho jsem zvažovala jaký. Napadlo mne, že do každé obce patří hodiny a líbily by se mi nainstalované na naší nově opravené budově školy Nyní je to na Vašem rozhodnutí, zda tento nápad podpoříte,“ řekla starostka Babicová. Zároveň ocenila i již zmiňovaného Libora Vavříka, ale i místní Čendaspolek, jako nejaktivnější spolek v obci. Pak bylo předáno slovo Jaromíru Poláškovi k vyprávění o historii Hodoňovic.

Následoval folklór v tanečních i pěveckých ukázkách folklorního souboru Ondráš z Janovic. Sladké překvapení čekalo pro všechny, a sice v krájení velkého nádherného, a jak jsme později zjistili i velmi chutného dortu, jenž pro tuto „obecní slávu“ upekla místní cukrářka Iva Maršálková. Večer uzavírala cimbálová muzika Kotci s primášem Alešem Jílkem. Došlo na zpěv i tanečky hostů v sále, panovala sváteční atmosféra, kterou podtrhovaly i pěkně nazdobené stoly s koláčky a perníkovou pečetí obce Hodoňovic od místní perníkářky Vladimíry Bobkové.

Co říci závěrem k oslavám 630 let založení Hodoňovic? Snad to plně vystihují slova starostky obce:

„Přeji všem Hodoňovjanům, ať se vám tady dobře žije, ať jste spokojeni se vším, co se v obci děje. Ať i nadále máte chuť setkávat se a pobavit se. Přeji vše dobré.“

Oslavy pokračovaly i v sobotu 20. října 2018. Široké veřejnosti byla přístupná výstava k historii Hodoňovic. V podvečer na sále Hostince U Čendy vystoupil Lašský smíšený pěvecký sbor Baška, který v půlhodinovém pásmu především lidových písní rozezpíval a také roztleskal zaplněný sál. Děkujeme zpěvákům, že se takto zapojili do slavnostního dění v Hodoňovicích, a budeme se těšit, že i blížící se vánoční svátky budou zpestřeny právě jejich zpěvem.

Protože krmáš je i o dobrém jídle a pití, hostinský od Čendy Pavel Kowalczyk se svým personálem připravil pro všechny, kteří si objednali, výtečné „krmášové menu“ – pečené kachní stehno s knedlíkem a červeným zelím, jež se přece muselo zapít chlazeným Radegastem, ale mnozí volili kvalitní bílé víno.

Zábava na sále se rozjížděla za přispění DJ Milana Vávry, ale i díky dalšímu programu. Nejdříve na parketě vystoupila Čendaspolácká mládež, která předvedla své taneční a trochu i divadelní vystoupení s chaloupkou na kuří nožce, babou Jagou a postavičkami z pohádky Mrazík, které zaujaly porotu letních Baškohrátek natolik, že získaly 1. místo. A to, co naši mladí předvedli hostům v sále, jen potvrdilo správnost rozhodnutí poroty. I tady v Hostinci U Čendy svým výkonem excelovali a strhli diváky k tanci a bouřlivému potlesku. Neméně tleskali i kouzelníkovi Bohumíru Kocichovi, při jeho tricích, čárech a kouzlech se šátky, kartami, ocelovými kruhy či provazem, kroutili navíc přítomní hlavami – jak je to možné, jak to udělal?

Zábava se tak dostávala do velkých obrátek, trochu ji přibrzdila jen tombola, losování cen, které byly převážně „vesnické, do domácnosti i na zahradu. Po půlnoci se sál pomalu vyprazdňoval, zhasly barevné reflektory na sále, dění utichlo. Ale jen nakrátko. Vždyť v Hodoňovicích se stále něco děje. Když to není kulturní dění, tak se běhá na nedaleký Čupek či se pečou dobroty – letos z kokosu. Nebo se setkáme v místní kapli při koncertu Evy Henychové a Slávka Klecandra, abychom se připravili na klidný adventní čas a 1. prosince rozsvítili před Hostincem U Čendy vánoční strom.

Při těchto jmenovaných akcích, které jsou finančně podporovány Obcí Baška, i mnohými dalšími sponzory, za což jim patří velký dík, se rádi setkáme s vámi se všemi! Budeme se těšit!

Lípa srdčitá, která byla zasazena v Hodoňovicích, se stala součástí projektu "Lípy republiky 1918-2018": https://lipyrepubliky.cz/lipa/strom-republiky-v-hodonovicich/

Oslavy 630 let Hodoňovic
Oslavy 630 let Hodoňovic
Oslavy 630 let Hodoňovic
Oslavy 630 let Hodoňovic
Oslavy 630 let Hodoňovic
Oslavy 630 let Hodoňovic
Oslavy 630 let Hodoňovic
Oslavy 630 let Hodoňovic
Oslavy 630 let Hodoňovic
Oslavy 630 let Hodoňovic
 

Foto: Vratislav Kryl