Dětský den

Hodoňovičtí  Čendaspoláci, kteří byli s Hostincem U Čendy organizátory letošního Dne dětí, vědí, že se bude od září v Hodoňovicích otevírat nově zrekonstruovaná škola, která ožije smíchem prvňáčků a malých dětí v dětské skupině Školička, která má své nové prostory v téže budově, proto zvolili téma svátku dětí – ŠKOLA.

Protože celá akce probíhala v zahradě za hostincem, možná trochu některé vystrašila dešťová přeháňka, která tak posunula začátek dění na 14.30 hodinu. To už tráva začala osychat, i sluníčko  vykukovalo zpoza mraků, a děti začaly přicházet v doprovodu rodičů, prarodičů, aby si zasoutěžily v připravených jedenácti disciplínách. A většina z nich už ví, že když všechna soutěžní stanoviště projdou, úspěšně absolvují, tak dostanou razítko – tentokrát do žákovské knížky, a pak si mohou vyzvednout balíček dobrot a k tomu si ještě vybrat malý dárek (hračku, potřeby do školy aj.) Soutěže to nebyly zase tak náročné, aby je mohly absolvovat všechny děti, pravda, ty nejmenší za asistence rodičů. A snažily se všechny… „kamarád už má všechno za sebou, a já hledám ještě stanoviště 10 a 11 a ty prý jsou u hasičské zbrojnice,“ komentoval své snažení uřícený Davídek. Ano, místní hasiči připravili pro děti dvě, jistě zajímavé, disciplíny a v podvečer skáceli májku, o jejíž vršek byl, jako už tradičně, sveden nelítostný boj. Není se co divit, vždyť úspěšného „majitele vršku májky“ čekala láhev ostřejšího moku.

V dění akce se pohyboval též místní myslivec se cvičeným dravcem, děti si jej tak mohly prohlédnout, pohladit. Nechyběl ani skákací hrad firmy REAMO Libora Pavlase, který tímto především těm malým dětem udělal velkou radost. Ty skákaly o sto šest, ač jim tekl pot z čela a byly rozehřáté. To vůbec nevadilo, vždyť se bylo čím občerstvit. Personál Hostince U Čendy zajistil veškeré občerstvení, kromě nápojů zde byly ke koupi bramborové placky a grilovaná makrela, na ohništi bylo možné si opéct klobásu. Čendaspolačky napekly koláče, takže ke kávě i k pivu, při vykládání si s přáteli, si bylo co dát „na zub“.

Dětský den (2018)
Dětský den (2018)
Dětský den (2018)
Dětský den (2018)

Celou akci moderoval Ondřej Hajdušek, podbarvoval písněmi s dětskými texty. Zval děti k mikrofonu, aby zazpívaly písničku či řekly básničku nebo vtip. A ty toho využily, některé však nedokázaly potlačit svůj ostych a raději zpívaly jen v soukromí rodičům. Hudební závěr byl v režii členů hudebníků a příznivců skupiny lašského krále. Milan Zbořil dokázal rozeznít svou kytaru nejen v lidovém tónu, ale i v country stylu, přidávali se se svým zpěvem i návštěvníci, kteří tak poseděli až do večerních hodin.

Co říci závěrem? Dětský den v Hodoňovicích se opět vydařil. Pobavit se přišlo 121 dětí, bavily se nejen ony, ale všichni, kdo do zahrady Hostince U Čendy na toto odpoledne zavítal. A to je jistě potěšující. Věříme, že se zde během léta uvidíme zase – třeba poplkáme u piva, v září oslavíme pouť a v říjnu 630 let od založení Hodoňovic.

Dětský den (2018)
Dětský den (2018)
Dětský den (2018)
Dětský den (2018)

Fotogalerie: Dětský den (2018)