Baškohrátky 2022 se konaly netradičně v červnu, a to v sobotu 18. 6. 2022. Jejich patnáctý ročník byl tradičně na přehradě Baška. Počasí bylo doslova žhavé, teplota atakovala neskutečných 35 °C, což bylo až, až a mnoho návštěvníků tak ocenilo, že jsou právě na přehradě.

Ještě měsíc před jejich zahájením jsme ale mysleli, že budeme bez vody. Přehrada Baška byla téměř z poloviny vypuštěná, protože nějaký moc šikovný a hlavně odvážný (asi si vůbec neuvědomil, jaké riziko hrozí a co může způsobit!) kutil testoval odolnost vakového jezu sloužícího ke vzdutí hladiny nádrže. Podařilo se mu v noci na několika místech vak silně poškodit a do rána tak z přehrady odteklo obrovské množství vody. Na suchu se ocitlo i molo a hladina zbylé vody byla břehům hodně vzdálená.  Ale příroda se rozhodla, že to tak nenechá a během dvou přívalových dešťů po opravě jezu hladina opět dosáhla břehu a vody tak bylo dost. Baškohrátky mohly začít!

Baškohrátky 2022
Baškohrátky 2022
Baškohrátky 2022

V pátek se travnatá plocha bývalého brouzdaliště začala měnit před očima a v podvečer stál areál téměř připravený. Brzy ráno jej doplnily stánky s občerstvením a na břehu přehrady se začala šikovat netradiční plavidla. Jejich vzájemné zápolení je stěžejní náplní dopoledne. Sešlo se celkem 7 plavidel. Jejich kvalita se zdála vzácně vyrovnaná. Všechna byla již od pohledu perfektně promyšlená a propracovaná a slibovala kvalitní vzájemný souboj. Jejich zápolení spočívalo především v plavbě přehradou. Porota sestavená ze čtyř osob, mezi nimiž byla paní starostka Bašky, zástupce pořadatelského Bašťanského spolku a zároveň dětí, profesionální vodař oboru Technologie a hospodaření s vodou a zástupce diváků hodnotila plavidla okem přísným a spravedlivým v těchto disciplínách: nápaditost a kreativita, náročnost výroby, plavební vlastnosti a celkový umělecký dojem. Poslední kritérium je jediné veřejné a porotci své body za něj ukazují divákům ze šlapadel během spanilé jízdy jednotlivých plavidel.

Nicméně také diváci mají do konečného pořadí netradičních plavidel co říct. Podílejí se na něm mírou nemalou, protože každý divák obdržel při vstupu vzácný modrý „diamant“, který mohl přidělit dle jeho názoru nejlepším plavidlu a posunout jej tak o krůček blíže celkovému vítězství. Hodnocení diváků se totiž započítává do celkového hodnocení, a to dokonce ve dvojnásobném množství bodů. Navíc plavidlo, které získá od diváků nejvíce diamantů, získává zároveň Cenu diváků.

Baškohrátky 2022
Baškohrátky 2022
Baškohrátky 2022

Na vodu se postupně vydala vesmírná loď Alfa Centauri, plavidlo Šedesátka, Flinstounovi, Hippies, Dědictví aneb Ku*vahošigutntág a Hurvínek a jeho přátelé. Jejich plavbu okořenila umělá bouře připravená mladými hasiči, která pomohla prověřit odolnost nejen plavidel, ale i posádky. Z celkového zápolení vyšla vítězně posádka Alfa Centauri a mezi diváky zabodovalo plavidlo Flinstounovi.

Odpoledne, večer i noc pak patřily hudbě. Postupně se na pódiu vystřídaly kapely The Tap, Pink Floyd Forever, Elán KontraBand, Team Revival (SK), Roxette Tribute band, Xindl X a U2 revival. Během jejich výměny byla připravena ukázka parkurového umění. Kromě toho byla především pro děti po celý den k dispozici například herní zóna (realizace herní zóny byla podpořena projektem V Beskydech to žije z MAS Frýdlantsko – Beskydy), malování pískem, malování na obličej, skákací hrady, aquazorbing, projížďka na ponících. Děti čekala milá lama nebo obří skákací vystřelovací gumy. Pro všechny pak byly k dispozici stánky s občerstvením, kde bylo spousta jídla a především pití.

Baškohrátky 2022
Baškohrátky 2022
Baškohrátky 2022

Baškohrátky se i díky partnerské spolupráci s obcí Baška, podpory z dotace Moravskoslezského kraje a pomoci dalších partnerů vydařily, i když divácká návštěvnost nebyla úplně dle představ pořadatelů. Na podzim se ale přehrada vypustí a začne celková rekonstrukce hrázové výpusti, která potrvá minimálně dvě sezóny. A tak je prozatím budoucnost Baškohrátek ve hvězdách...

Baškohrátky 2022
Baškohrátky 2022
Baškohrátky 2022
Baškohrátky 2022
Baškohrátky 2022
Baškohrátky 2022
Baškohrátky 2022
Baškohrátky 2022
Baškohrátky 2022

Fotogalerie: Baškohrátky 2022
Foto: Jakub Třeštík