Talkshow - Klep - Zounar
Talkshow - Klep - Zounar

Poslední srpnovou sobotu se tradičně konal letos již sedmý ročník GulášFestu. Rekordních 23 přihlášených týmů slibovalo širokou a rozmanitou nabídku různých druhů tohoto oblíbeného pokrmu a opravdu bylo z čeho vybírat – několik variant hovězího, z mladého býčka, vepřový, srnčí, maďarský, ale také hřibový nebo například hlívový - věřím, že mezi více než dvacítkou soutěžních a nespočtem nesoutěžních gulášů si každý přišel na své.

Počasí nám přálo, a tak se již od brzkých ranních hodin na bývalé brouzdaliště u přehrady Baška začaly sjíždět soutěžní týmy nejen z Bašky, Kunčiček a Hodoňovic, ale také Janovic, Ostravice, Čeladné, Rychvaldu, Bohumína, Klimkovic, Mostů u Jablunkova a dokonce z Lipníku nad Bečvou. Začalo se samozřejmě s přípravami ohnišť a celkového zázemí. Úkolem každého týmu bylo uvařit co nejlepší guláš na otevřeném ohni. Základní podmínkou však bylo, aby veškeré práce související s jeho přípravou – od loupání cibule, přes krájení masa až ke konečnému dochucování, probíhaly přímo na místě. Na to během celého dne dohlížela odborná porota, kterou v letošním roce tvořila paní Eva Římanová – vedoucí školní jídelny ZŠ v Bašce, pan Petr Šajer – člen týmu, který v průběhu minulých ročníků 3x zvítězil (letos se ovšem nezúčastnil, aby si vše vyzkoušel také z druhé strany, jako hodnotitel). Dále pak pan Michal Kajzar – dlouholetý kuchař a majitel restaurace U Císaře ve Frýdku-Místku a paní Alena Jakubová - zkušená kuchařka a propagátorka zdravé výživy, autorka několika kuchařských knih. Všem porotcům bychom také tímto rádi poděkovali za účast a objektivní hodnocení, u kterého jistě během anonymního ochutnávání třiadvaceti vzorků uvařených gulášů využili svých odborných znalostí a praxe z oblasti gastronomie.

GulášFest 2017
GulášFest 2017 GulášFest 2017

Celkové hodnocení a hlavně diváckou soutěž o nejlepší guláš mohli ovlivnit také všichni přítomní. Letos bylo k dispozici 230 hodnotících lístků, po jejichž zakoupení měli diváci možnost ochutnat 5 náhodně přidělených gulášů a ty poté oznámkovat jako ve škole - nejchutnější jedničkou a naopak nejméně povedený pětkou. O lístky byl jako tradičně velký zájem a v hodnocení diváků si nakonec nejlépe vedl Gast team s.r.o. z Bašky. V celkovém hodnocení se vyhlašovala první pětice nejlepších, do které se nakonec vešlo týmů šest, kdy se o páté místo dělili Býčci z Čeladné a Pepi tým z Lipníka. Čtvrtou příčku celkově obsadili vítězi diváckého hlasování Gast team s.r.o., třetí skončil tým z Mostů u Jablunkova MOMIKO se svým Gorolským gulášem, stříbro letos brali loňští vítězové - ostravičtí Piráti se svým čuníkem s hovězím na houbách a nejlepším gulášem sedmého ročníku GulášFestu v Bašce se nakonec stal srnčí domácího týmu Myslivců z Bašky.

Pro děti bylo připraveno pískování obrázků, tetování, malování na obličej a jiné zábavné atrakce. Večer po vyhlášení výsledků pokračoval program taneční zábavou s DJ Tomem.

Celým dnem nás profesionálně a neúnavně bavili a slovem provázeli členové pořádajícího Bašťanského spolku David Blahut a Hanka Poledníková, kterým tímto taktéž patří velké díky, stejně jako všem lidem podílejícím se na přípravě této akce, dále pak všem partnerům a obci Baška. V neposlední řadě patří naše poděkování Vám všem, kteří jste si našli čas a přišli se podívat, ochutnat a pobavit. Největší dík ale patří všem zúčastněným týmům, kteří celkově uvařili přes 1030 litrů guláše, což znamená, že se na přehradě snědlo cca 3400 porcí guláše. Těšíme se opět za rok. Guláši zdar!

GulášFest 2017
GulášFest 2017 GulášFest 2017
GulášFest 2017
GulášFest 2017 GulášFest 2017
GulášFest 2017
GulášFest 2017 GulášFest 2017
GulášFest 2017
GulášFest 2017 GulášFest 2017
GulášFest 2017
GulášFest 2017 GulášFest 2017

Nejbližší události

20 zář 2017
00:00
Svoz komunálního odpadu
29 zář 2017
00:00
Pouť v Bašce
02 říj 2017
00:00
Svoz tříděného odpadu
02 říj 2017
15:30 - 16:30
Právní poradna JUDr. Vladimír Medek
září 2017
Po Út St Čt So Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Poslední dokumenty